Пфайзер намалява доставките на ваксини за ЕС, но иска плащане за непроизведените дози Американската фармацевтична компания Pfizer ще удължи своя договор за ваксина срещу COVID-19 от 2023 г. до 2026 г. с Европейския съюз (ЕС), Това съобщи във вторник Financial Times, като цитира свои източници.
Броят на доставените дози ще бъде намален с 40% и ще се забави доставката им. Според ревизираните условия Pfizer иска плащане за поръчаните дози, които никога няма да бъдат произведени.
"Заедно ние постигнахме значително намаляване на дозите, удължаване на нашия договор във времето далеч след 2023 г. и сигурност на доставките, в случай че са необходими повече дози, каза в изявление комисарят по здравеопазването на Европейския съюз Стела Кириакидес. Ако искаме да променим доставките на ваксини, имаме нужда от сделка", добави тя.
Новите условия бяха представени на министрите на здравеопазването на страните-членки на частна среща, според доклада. Те срещнаха съпротива от четири страни членки, включително България.
България, Полша, Литва и Унгария представиха обща декларация. Със съвместната си ясна позиция министрите заявиха, че държавите им не могат да приемат нови доставки от Pfizer/BioNTech, а настоящото предложено изменение е неприемливо и е нужно да се предоговори.
Прекратяване на договора с ваксините срещу коронавирус на Pfizer или драстично намаляване на количествата на база реални потребности, без финансови обезщетения за сметка на държавите. Тази позиция на България представи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.
"Нуждите на България от ваксини срещу COVID-19 са напълно задоволени, складовите възможности - изчерпани, необходимост от нови доставки няма", каза той.
"В случай че не бъде договорено нито едно от предложените две решения, България очаква ЕК да изкупи излишните ваксини", посочи още здравният министър.