Паметникът на Свободата и Шипченският манастир… в подножието на Царевец

Паметникът на Свободата и храм „Рождество Христово“ при Шипченския манастир са част от уникалната колекция от български забележителности и архитектурни обекти, които могат да се видят в … старопрестолния Търновград. Върху 12 декара, току в подножието на Балдуиновата кула на Царевец, в старата ни столица Велико Търново, е представено историческото, културно и архитектурно наследство на България. В макети на сгради, паметници, мостови конструкции, крепости, пристанища, летища. Всичко в мащаб 1:25.
Парк „Мини България“, открит на 30 септември преди 3 години – през 2017 г., но превърнал се в една от най-новите туристически атракции на града. Той носи наименованието „Търновград – духът на хилядолетна България“. На отделни „острови“ са представени макетите на знакови български паметници, сгради и местности.

Като се тръгне от следите от римската епоха на територията на днешна България – Амфитеатъра и Акведукта на Филипопол в Пловдив, Голямата базилика в Плиска, които представят Първата българска държава. Второто българско царство представено от Царевец. Интересна гледка представлява неговият макет на фона на мащабната крепост Царевец.


Тук, на това място могат да се видят дворците-резиденции на българските царе – Двореца „Врана“ край София, „Евксиноград“ във Варна, „Царска Бистрица“ в Боровец и „Тихото гнездо“ в Балчик на румънската кралица. Интерес будят големите български обители – Рилския, Бачковския, Дряновския, Троянския манастири.


Храмове, паметници и даже съвременни сгради, изградени в последните десетилетия. Забележителни са крепостта Баба Вида, Белоградчишките скали, Мадарският конник, Асеновата крепост. Възпроизведени са истински архитектурни шедьоври като Народния театър „Иван Вазов“ в София, Доходното здание в Русе, Народното събрание, Националната художествена галерия.


Наистина всичко е много интересно. Ако не друго, то те провокират интерес и като че ли те канят да отидеш и да видиш това с очите си. Нали все пак сме българи…Ако се разгледа всичко това, в рамките само на около един час, неминуемо ще предизвика у всеки българин чувство на национална гордост. Как тази малка България, „земя като една човешка длан“, е съхранила хилядолетна история – част от европейското и световно културно наследство.


Интересното е, че паркът е идея и реализация не на българи, а на украинците Наталия и Александър Меншикови, които използват съвременни техники и технологии, за създаването на тези макети. Работата по един такъв макет, в зависимост от неговата сложност, трае от 3 до 12 месеца. А самата експозиция е целогодишна.


Това не е първият и единствен проект по рода си у нас. През 2005 г. режисьорът Съни Сънински в съавторство с актрисата Стефани Рачева, която е свързана с Казанлък, представят макети на български обекти, под защитата на ЮНЕСКО - „България на длан“. Това е първият образователен и културно-исторически парк на открито, който в последствие е представен и на закрита площ. Впечатляващо!