Монумент Бузлуджа ще отвори за посетители за пръв път от над 30 години.

Завърши етапът по обезопасяване на покрива на Паметника Бузлуджа. Екип от алпинисти вече почисти всички отломки от дъски, вата и ламарини от покривната конструкция. Следва почистване на всички основни пространства в сградата и дейности за куполната мозайка, както и изграждането на посетителските пътеки. Планира се работата на терен да бъда завършена до месец ноември тази година, съобщи арх. Дора Иванова, председател на Фондация "Проект Бузлуджа".

Фондацията публикува видео, което представя бъдещото изживяване в монумента на връх Бузлуджа при неговото отваряне за посетители. Целта е хилядите туристи да могат да влязат в него и да го видят в актуалния му вид, да научат повече за мястото и да бъдат част от процеса по опазване на уникалната сграда в следващите етапи.

Влизайки във фоайето, туристите ще могат да научат за историята на сградата, актуалните и предстоящи дейности по опазването ѝ, както и бъдещия ѝ потенциал чрез видео прожекции. От инфо павилион ще могат да закупят билет за обиколка с екскурзовод. Турът ще се провежда по изградени за целта обезопасени посетителски пътеки. В основната зала туристите ще могат да видят стабилизираната куполна мозайка. Опасните отломки от покрива са отстранени и посетителите ще могат да обиколят залата, да седнат на трибуните и да научат повече за историята на мястото от екскурзовода. Стенните мозайки се намират зад платната на временния защитен навес, който ги пази от дъжд и сняг. Преминавайки през навеса, посетителите ще могат да видят част от тях. По-любопитните ще могат да направят обиколка на всички мозайки чрез специализирани турове. На финала, от прозорците посетителите ще се насладят на изключителната панорама, разгръщаща се от географския център на България.Дейностите се провеждат в рамките на проекта „Обезопасяване и осигуряване на временен посетителски достъп на монумент Бузлуджа“, финансиран от Министерство на културата и реализиран от Областна администрация Стара Загора в партньорство с фондация „Проект Бузлуджа“ и Община Казанлък.