Паметникът на Бузлуджа е разбит, поради свалената охрана „Бузлуджа отворена за посетители? Само че не такива, които разглеждат и плащат входна такса, а такива, които чупят и вандалстват. Както преди…“ – това пишат от фондация „Проект Бузлуджа“. През уикенда не е имало охрана на монумента и вратата е била разбита. Хора са влизали свободно и безнадзорно.
След успешното обезопасяване на сградата през 2022 г., което я подготви за отваряне за посетители, Бузлуджа не отвори врати. Вместо това, Областният управител на Стара Загора, г-жа Ива Радева, е издала заповед за забрана на какъвто и да е достъп. „Освен това, иззе ключовете за сградата от охраняващите я полицаи. С това решение бе забранен достъпът включително за екипите на фондация „Проект Бузлуджа“, които от 2019 г. насам работят по опазването. Беше изключена системата за мониторинг от сензори и камери, които алармират при опасност за мозайките. Без системата за мониторинг и без поддръжка, мозайките в сградата са отново изложени на риск. Това се случва след като през 2020, 2021 и 2022 г. с финансиране от фондация „Гети“, от Министерство на културата и от стотици дарители, мозайките бяха успешно стабилизирани.
По-лошото е, че е прекъсването на полицейската охрана означава сигурно разрушаване на многогодишния положен труд. Само един удар и цяло мозаечно пано, което е стабилизирано от реставраторите камъче по камъче, може да бъде срутено. Само едно макетно ножче и навесите, изградени с труда на стотици доброволци, вече няма да предпазват мозайките.
Най-лошото е, че нерегулираният достъп може да доведе до нещастен случай, защото посетителите не следват обезопасените пътеки, а се катерят, влизат в подземия и други опасни зони“, информират арх. Дора Иванова, председател на „Проект Бузлуджа“.
Съдбата на този паметник на културата от национално значение е в ръцете на Областна управа Стара Загора. Не е ясно дали полицейският пост на Бузлуджа ще бъде запазен. Ясно е обаче, че ако не бъде, няма никакъв начин сградата да остане затворена и колкото и да се заварява вратата, тя ще бъде разбита и всичко направено до момента ще бъде разрушено.