Отложиха второто четене на Закона за маслодайната роза

Комисията по земеделието и храните в 44 Народно събрание е отложила второто четене на Закона за маслодайната роза. Това бе единствена точка в дневния ред на комисията, която е водеща по законопроекта. На заседанието присъстваха и представители на бранша, съобщава Информационна агенция „Фокус”. Предложението за отлагане на разглеждането направи в рамките на заседанието председателят на Комисията Мария Белова, което е прието единодушно от Комисията. То възникна след спорове по текстове на законопроекта. С това решение депутатите прекратиха гласуването на този законопроект и се обединиха около идеята да се свика работна група, на която да присъстват народни представители от всяка парламентарна група, да се изчистят спорните въпроси и отново да се разгледа Законът за маслодайната роза.

Според Мария Белова, отлагането е в интерес на бранша, тъй като именно неговите представители са тези, които ще работят с изцяло новия закон. Тя призова МЗХГ да има отношение по всяка една предложена редакция, да присъстват компетентни експерти от страна на министерството в тази работна група, за да се изчистят спорните въпроси. „Достатъчно много се отлагаше този законопроект", каза Белова. По думите й, така или иначе, вече предходният сезон е изтърван. "По-добре да не бързаме да го приемаме, но да приемем работещи текстове“, каза още народната представителка, цитирана от "Фокус".

„Закон за розата ще има”, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на Празника на розата в Казанлък тази година. Тогава тя каза, че ще се изчакат становищата на създадената работна група, мнението на Комисията по земеделието и храните в Народното събрание и самото Министерство на земеделието. „Но най-вече искаме да чуем и гласовете на малките розопроизводители, защото разбирам, че те имат своите сериозни опасения за бизнеса си и едва тогава ще преминем към второто гласуване на Закона”, сподели в града на розите Караянчева.

На 25 април 2019 година Парламентът прие на първо четене проекта на Закон за маслодайната роза. С него се цели да се защити интересът на розопроизводителите и розопреработвателите, както и да се гарантира качеството на българското розово масло.

Насаждения от маслодайна роза ще се създават само от сертифициран посадъчен материал с доказан произход, предвижда законопроектът. Ще се регламентират и взаимоотношенията между производители и преработватели, чрез сключването на договори за изкупуване на маслодайната роза. Създава се публичен електронен регистър на розопроизводителите, розопреработвателите и обектите за производство на продукти от маслодайна роза. Предвиждат се и сериозни глоби за нарушителите на Закона.