С Почетни грамоти бяха отличени казанлъшките пещерни спасители Тодор Иванов и Кемал Рамадан за успешнното им участие в спасителната акция в турската пещера Морджа. Те бяха сред 17-те български спасители от пещерни клубове и доброволци, откликнали на акцията за живота на американския спелеолог Марк Дик. Отличията им връчи кметът на община Казанлък Галина Стоянова на специална среща с двамата спасители.

Пещерните спасители споделиха, че акцията преди две седмици в Турция е несравнима по своята трудност, поради дъблочината от 1040 метра, където Дик е бил блокиран, и заради безпрецедентната бързина от 56 часа на изваждането му. Била е доставена и животоспасяваща доза кръв, поради тежък стомашен кръвоизлив.

Тодор Иванов и Кемал Рамадан разказаха, че пътят надолу в третата по дълбочина пещера в Турция в планината Таурус (Тавър), окръг Мерсин, е бил открит от българи и това е помогнало значително за бързата организация с турските им колеги и международната експедиция. На сигнала на турската Федерация по спелеология за спасяването на пострадалия американец са откликнали повече от 130 спасители от България, Хърватска, Полша, Италия, Унгария, Украйна, Румъния и Турция.

Тодор и Кемал са част от Общинския доброволчески отряд и често откликват с опита си за различни каузи. Кметът Галина Стоянова изрази признателност за доброволния им труд: „Искам тези отличия да ги предадете на Вашите деца, за да знаят какъв пример им давате със спасяването на човешки животи, да се учат от Вас и да се гордеят!“.