Отлагат юбилея на Механото за октомври

За октомври месец да се отложат големите чествания на 95-та годишнина от създаването на някогашното Механотехническо училище, днес ПГ „Иван Хаджиенов“.
Това е решението на Педагогическия съвет на Професионалната гимназия, след като стана ясно, че заради продължаване на извънредното положение и въведените различни карантинни мерки, няма как да бъдат реализирани поредицата мащабни прояви, посветени на юбилея и патрона на гимназията.
Това съобщи Мариана Демирева, директор на ПГ „Иван Хаджиенов“.


Заради неясната към момента ситуация не е възможно да се фиксират точни дати на честванията, както и каква част от предвидената амбициозна програма ще бъде изпълнена.
Демирева каза също, че засега за месец септември е отложено и официалното чартиране на първия в Казанлък Ученически гвардейски отряд, какъвто трябваше да бъде създаден и официално представен на казанлъшкото гражданство на 12 март тази година.
За ушиването на униформите на този отряд специално дарание направиха и членовете на местната коалиция „Алтернативата на гражданите“.
Създалата се извънредна ситуация проваля и плановете на абитуриентите. Засега не е ясно кога и дали въобще ще имат абитуриенски вечери 4-те випуска с 12-сетокласници на гимназията тази година.
За сметка на това към тях още от сега училищното ръководство отправя предложение – покана: да гостуват на първия учебен ден в училището на 15-ти септември, както и да посетят проявите през октомври, посветени на училищния патрон и юбилей.


COVID-19 проваля засега и плановете за абитуриентските екскурзии в чужбина. Към момента няма върнати пари от туроператорите, но има уверения за евентуално изместване на датите в друго време под формата на т.н. ваучери. За подобен вариант с абитуриентските и заявени вече пътувания преди дни говори и министърът на туризма Николина Ангелкова.
Две години време за валидност на ваучерите за пътувания в чужбина ще е по- разумен срок, предвид на това, че след завършване учениците поемат по различни места, е тезата на Мариана Демирева.

сн: kazanlak.com


Директорът на ПГ „Иван Хаджиенов“ в Казанлък каза също, че колективът на гимназията - ученици и учители се справят отлично с дистанционната форма на обучение, макар и много уморени вече.
Тя увери, че учебния материал се взема успешно и всички завършващи ученици ще получат в срок дипломите си, така че да продължат нормално в следващите си житейски стъпки и планове.