Отлагат втората пенсия?

Да се отложи стартът на изплащането на вторите пенсии, обсъжда работна група, в която участват представители на синдикатите, пенсионните фондове, Комисията за финансов надзор, циалното министерство и НОИ.

Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева след заседание на социалната комисия в парламента, пише Труд бг.


Такава идея е предложена от синдикатите, уточнява тя пред „Труд”, цитирана от БЛИЦ.

Дали предложението за отлагане на изплащането на втората пенися ще бъде прието, ще стане ясно през февруари, когато работната група ще излезе с конкретни решения за промени в Кодекса за социално осигуряване, касаещи втория стълб на пенсионната система, обясни министърката. Припомняме, че през 2021 година трябва да започне изплащането на първите групи, които ще получават освен пенсия от НОИ и втора – от частните пенсионни фондове.

Първите с втора пенсия са ощетени от държавата. Анализи показаха, че тези хора ще бъдат ощетени, защото нямат достатъчно натрупани средства в индивидуалните си партиди.


Вторият стълб, допълнителното задължително пенсионно осигуряване бе създаден да осигурява втора пенсия в допълнение на пенсията от ДОО. Всеки работещ може да се осигурява само в един универсален фонд и в един професионален.

Идеята на законодателството бе задължителното допълнително пенсионно осигуряване да надгражда държавното обществено осигуряване, за да могат хората да получават по-високи пенсионни доходи. За да се случи това обаче, трябва в трудовата биографияна човек да няма безработица, епизоди, в които има укриване на доходи, да могат да получават сравнително високи доходи, за да разчитат след това на прилична пенсия от втория стълб. Нереалистично е да очакваме, че комбинацията от държавна и частна пенсия може да е по-голяма само от държавната. Причините за това са няколко:

Първо, вноската към държавното осигуряване е много по-голяма. Конкретно, тя е 3 пъти по-голяма от вноската към частните фондове за най-ниската (3-та) категория труд. Напълно естествено е тогава, че държавната пенсия формира по-голям дял от цялата пенсия в сравнение с частната. Всъщност общественото осигуряване у нас е в състояние на постоянен дефицит, при това голям, и затова недостигащите пари за пенсиите на днешните пенсионери се взимат от държавния бюджет, който пък се захранва пак от данъците на населението и на бизнеса.


С две думи тази "солидарност на поколенията" у нас и не само у нас е в тежък дефицит и затова солидарността излиза двойна - един път плащаш социални осигуровки заради своите или чуждите баба и дядо, а втори път част от платените данъци отиват пак за заплащане на пенсии. Причината за това е променящата се демографска картина във всички развити индустриални страни и модерни общества. Продължителността на живота расте, раждаемостта намалява, на всичкото отгоре и трудовата миграция отвежда потоци от хора от нашата държава в други държави с по-висока цена на труда и парите за пенсиите все повече не достигат.

Разходопокривната система е работела добре във времена, когато децата и младите хора са били значително повече от възрастните. Сега нещата обаче изобщо не стоят така.

Източник: БЛИЦ