Учените уловиха сигнал от гравитационни вълни.

За тази новина ни съобщи през Фейсбук казанлъчанинът Павлин Савов, доктор по астрофизика, който живее от години в Ню Йорк. Павлин е е един от възпитаниците на учителя по физика Тедосий Тедосиев и участник в Световната олимпиада по физика в Осло, през 1996 година. Павлин е и един от студентите и стажанти на английския астрофизик Стивън Хокинг .

Според Павлин Савов, за това откритие е почти сигурно, че ще има и Нобелови награди.


Участниците в проекта Advanced LIGO (aLIGO) съвместно с колегите им от Virgo успяха да уловят сигнал от гравитационни вълни в акустичния диапазон. За това съобщават от Националния научен фонд на САЩ във Вашингтон, съобщава N+1. "Успяхме да уловим гравитационни вълни и скоро ще го покажем на всички", заявяват учените.

Източник на вълните според тях е сливането на две черни дупки с масите на съответно около 29 и 36 Слънца. Сигналът (GW150914) е бил засечен на 14 септември и е бил фиксиран от двете обсерватории, влизащи в състава на aLIGO. Физиците наричат този сигнал "твърде специфичен". Те отбелязват, че е било отбелязано повишаване на честотата на колебанията във времето - точно както се предсказва в Общата теория на относителността на Алберт Айнщайн за сливащите се масивни обекти (колкото повече се приближават, толкова повече се засилва честотата на завъртане и честотата на изпусканите гравитационни вълни).

"Айнщайн би бил щастлив", коментира професор Карстен Данцман, директор на Института по гравитационна физика.

Анализът на получения сигнал е отнел около месец. Енергията, отделена в резултат на сливането, е еквивалент на масите на три Слънца (около 4,6 процента от масите на слетите тела). Въпросното сливане, по думите на учените, е станало преди 1,3 милиарда години. Тъй като сигналът от гравитационните вълни, наблюдаван от aLIGO, се намира в акустичен диапазон, учените са успели да "преведат" честотните колебания на звука и да го демонстрират по време на пресконференция в Националния научен фонд на САЩ.

Превод: БЛИЦ