Отиде си ваятелят на дървото Христо Йотов

На 79–годишна възраст напусна този свят ваятелят на дървото от Казанлъшката долина Христо Йотов. Една нежна и богата душа се раздели с тленността, за да създава красота в други вселенски измерения.

Самобитният майстор Христо Йотов имаше онази магическа сила да прeвръща обикновения горски дънер в необикновени творения. Пластики, пана, кашпи с причудливи форми излизаха изпод ръцете му, за да омайват света и да го правят по-красив. Под молива му, в ранните утринни часове, се раждаха неповторими литературни герои, редяха се стихове, плод на неговия неподражаем поглед към живота и на богатото му въображение.

Щастливци сме тези, които сме се докосвали до Христо Йотов, един уникален творец, невероятен разказвач, прекрасен събеседник и човек с необятна виталност.

Неповторимият Христо Йотов, когото знаят в цяла България и далеч зад нейните предели.

Поклон, Майсторе!

Поклонението ще бъде на 15 юни от 12.00 часа в къщата му в село Търничени, община Павел баня, след което ще има църковен ритуал, който ще се изпълни в храма на селото.

С прискърбие съобщаваме, че почина и Дичка Петрова, дългогодишен музеен работник в ЛХМ "Чудомир". Светът наистина е необикновен - в един ден изпращаме Христо Йотов - човека, когото някои наричаха съвременния Чудомир, и човека, който посвети дълги години на работата си в музея на Димитър Чорбаджийски - Чудомир.

Поклонението пред тленните останки на Дичка Петрова ще бъде на 15 юни от 11.30 часа в Ритуалната зала на Гробищен парк - Казанлък.

Светла им памет!