Отиде си професор Александър Йосифов, потомствен музикант от фамилия искристи от Казанлък Авторът на култовата "Синева" на Васил Найденов, професор Йосифов, потомствен музикант с казанлъшки корени, почина вчера след тежко боледуване. Той е автор на повече от хиляда и петстотин музикални произведения, както и носител на десетки награди от конкурси за композиция по света и у нас, включително и двукратен носител на наградата "Златен Орфей“. Йосифов почина вчера на 76-годишна възраст, след продължително боледуване.
Дългогодишен професор в Националната музикална академия "Панчо Владигеров" и в Нов български университет, той има изключителни заслуги в българската музикално-образователната дейност. Роден на 12 август 1940 г. в София, в изявено музикантско семейство, той е възпитаник на Държавната музикална академия в София, в класовете на професорите Панчо Владигеров, Константин Илиев и Жени Ковачева. Самият Йосифов приживе признава: успехите му се дължат на възпитанието в неговото казанлъшко семейство на активни деятели в местното читалище „Искра“.
Там, на сцената на „Искра“, играе цялото семейство на дядо му, чието име композиторът носи - жена му Райна, както и децата му Йоско, Илия и Малина. Любим номер на съпрузите Александър и Райна Йосифови е операта "Трубадур". Двамата изпълнявали дълги години ролите на Леонора и граф Луна. Най-близки приятели на дядо Александър са академик Петко Стайнов и професор Стоян Брашованов. Именно, те оформят музикалният мироглед на Йоско Йосифов - бащата на бъдещия композитор и диригент Александър Йосифов.Йоско е ученик на Панчо Владигеров. Завършва Музикалната академия в София и е диригент на хор "Родна песен". От 1939 до 1945 г. е диригент на Радио Стара Загора и диригент на обществената опера в града.
Александър Йосифов е автор на повече от 1500 музикално-сценични произведения, симфонични концерти, на камерна и хорова музика за деца, на хорови, естрадни песни, на над 300 обработки на народни песни и танци, а също така и на текстови творби, на авторски либрета за детски опери, съавторства за оперни либрета, текст за оратория и за детски музикален цикъл.
Той създава над 600 естрадни песни, изпълнявани от Лили Иванова, Богдана Карадочева, Йорданка Христова, Емил Димитров, Борис Гуджунов, Васил Найденов, Орлин Горанов, Бисер Киров, дует "Ритон" и др. "Всички те са мои деца. И гледам на тях с цялата си любов. Обичам си ги", споделя композиторът. Сред хитовете му са песните "Боянският майстор", "Молба", "Реквием", "Не си родена ти", "Синева", "Алеята на влюбените" и др. Особено плодотворно е сътрудничеството му с поета Павел Матев.
Носител е на 20 награди от конкурси за композиция в България, Япония, Италия, Гърция, Полша, Германия, Чехия, Русия, Турция, Бразилия. Два пъти е носител на наградата „Златен Орфей“.
Бил е Председател на Националния съвет за музика към Министерството на културата, дългогодишен директор на „Балкантон“, президент на Виенския клуб в София.
Многобройни са наградите, на които е носител за своята музикално-обществена дейност у нас и в чужбина, сред които почетния знак „Златен век“ – печат на Симеон Велики (2014).