Отбелязваме 155-годишнината от гибелта на Хаджи Димитър

С няколко събития в Казанлък ще бъдат отбелязани 155 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговите четници и 186-ата годишнина от рождението на Васил Левски. Събитията ще започнат на 11 юли и ще продължат до 18 юли, а организатори са Община Казанлък, Национален парк-музей „Шипка Бузлуджа“, Исторически музей „Искра“ и Регионалният клон „23 пехотен Шипченски полк – Казанлък“ на Национално дружество „Традиция“.

От 11 до 19 юли казанлъчани ще имат възможност да разгледат изложбата „Началото“, посветена на 140-ата годишнина от първото официално честване на Бузлуджанската епопея, която ще бъде подредена на външната витрина на Културно-информационния център на ул. „Искра“ 4.

На 15 юли тържествените чествания ще започнат с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Стефан Караджа на булевард „23 Пехотен Шипченски полк“, пред паметника на Христо Янъков и Стефан Орешков на площад „Севтополис“ и пред паметника на загиналите казанлъчани през войните в парк „Розариум“. Ще се състои и туристически поход “По стъпките на Хаджи Димитър”, организиран от Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. Тържественото отбелязване на 155-ата годишнина от гибелта на Хаджи Димитър и неговите четници ще се състои на връх Бузлуджа, където ще бъде отслужена панихида в памет на героите. Участие в честването ще вземе смесен хор „Петко Стайнов“ с диригент маестро Младен Станев, а Регионалният клон „23 Пехотен Шипченски полк – Казанлък“ на Национално дружество „Традиция“ ще представи историческа възстановка на боевете при връх Бузлуджа.

Инициативите на 18 юли по повод 186 години от рождението на Апостола на свободата ще започнат с поднасяне на цветя в парк „Васил Левски“, а вечерта в Литературно-художествен музей “Чудомир” ще бъде представена книгата “Васил Левски: Да възкръсне България с пълна свобода” на проф. Вера Бонева.

За честванията на връх Бузлуджа има организиран транспорт. Автобусите ще тръгват в 9 часа от паркинга пред хотел „Казанлък“.