От днес „Света София“ ще е джамия

Това реши Държавният съвет на Турция.
Абдулкадир Селви е журналистът, известен с близостта си до турското правителство и със своята задкулисна осведоменост. Той осветли тази информация много преди да излезе официалното решение. То бе взето единодушно на заседание още на 2 юли. Тогава за пореден път е обсъждан актът на Министерския съвет на Турция от 1934 г, когато храмът е превърнат в музей.
Указът, след взетото решение, беше подписан от Ердоган на 10 юли.
През 2005 и 2016 г. неправителствена фондация се обръща с искане към Държавния съвет на Турция за промяна в статута на храма „Св. София“ в Истанбул, от музей да бъде превърнат в джамия.
Храмът е построен през шести век като християнска църква. Превърнат е в джамия през 1453 г., след превземането на града от турците. От 1934 г. е обявен за музей и е един от символите на православието. Наречен е още църквата на Божествената мъдрост.
Според мюсюлманските закони в джамиите не трябва да има изображения на хора или животни, а храмът в Истанбул пази изключителната красота на християнските стенописи и мозайки. Решението на турското правителство е при молитва да се спускат завеси пред християнските икони, а на пода – мозайките да бъдат покрити с килими.
Днес на обяд ще бъде първата мюсюлманска молитва в „Св.София“, вече като действаща джамия, от близо 90 г. насам. Вътре ще бъдат допуснати около 500 души. Очаква се и присъствието на турския президент Реджеп Таийп Ердоган. Ще бъде организирана и обща молитва в парка около храма. 17 000 представители на силите за сигурност ще съблюдават реда по време на мюсюлманската молитва, се чете в информационен бюлетин на Турция.
Много учени и пазители на световното културно наследство изразяват притеснение, че превръщането на храма в джамия ще „понижи степента на защитата му като културен паметник“, въпреки че Министерството на културата и туризма на Турция и Дирекцията по религиозните дела са подписали протокол на 16 юли за „опазване на обекта“.
Преди дни Светия Синод на България излезе с призив „Св. София“ да бъде запазена като музей и да не бъде променян статутът й като паметник на световното културно наследство. Призивът им беше част от този, на много международни институции и държави. „Като изразяваме своето уважение към турските държавни институции, призоваваме за мъдрост и добронамереност…в името на запазване на добрите междурелигиозни и добросъседски отношения“ – се казва в обръщението.