От днес листовки се рашават само в кабинети на автомобилна администрация
От днес, 20 август, теоретичните изпити за кандидат-шофьорите ще се провеждат единствено в специализирани кабинети на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.Промяната е част от мерките на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, които имат за цел да пресекат порочните практики по време на изпитите за шофьорски книжки, уточняват от ведомството.

Данните от проверките на ИА „Автомобилна администрация“, както и на Специализираната прокуратура показаха, че досега резултатите от изпитите са се манипулирали с камери, монтирани над работните места в част от изпитните кабинети. Един от похватите е използване на слушалки, мобилни телефони и други устройства, чрез които верните отговори се диктуват на кандидатите от лица извън залите за изпити.
Други методи за измама са явяване на изпита на различно лице от вписаното в протокола, размяна на таблетите и подсказване на верните отговори. За подобни нарушения от 1 април тази година до момента са анулирани резултатите от изпитите на около 144 кандидати.

С промените се забранява на кандидатите да използват други електронни устройства освен осигурените за изпита таблети. Предвидено е до 1 март 2017 всички работни места в кабинетите на ИА „Автомобилна администрация“ да бъдат изолирани едно от друго, така че изпитваните да нямат физически или визуален контакт помежду си. Преди да заемат местата си в изпитните кабинети, кандидатите ще бъдат проверявани с технически средства за наличието на електронни устройства у тях.

С новите изисквания се очаква да се установи пълен контрол върху системата за видеонаблюдение и техническите средства при изпитите. Към момента това не беше възможно, тъй като те се провеждаха основно в частни кабинети на учебни центрове в цялата страна.