От 1 февруари 2023 година общинското предприятие „Балканинвест“ поема превоза на пътници по няколко междуселищни линии в община Казанлък, съобщи заместник-кметът по инфраструктура, строителство и транспорт Даниела Коева. Линиите, по които предприятието ще извършва обществен транспорт на пътници са: Казанлък-Копринка, Казанлък – яз. „Копринка“, Казанлък-Розово-Кънчево-Ръжена, Казанлък- „Капрони“-Ръжена, Казанлък-Черганово, Казанлък-Горно Черковище, Казанлък-Средногорово. За тези линии „Балканинвест“ е спечелил обществена поръчка за изпълнител. С близо 30% по-ниски цени на билетите, предлага общинското предприятие спрямо съществуващите до този момент. По думите на Даниела Коева, ако досега един билет до село Розово е струвал 2.30 лева, сега цената му става 2.00 лева.

В резултат на взетото от Министерския съвет решение за безплатно пътуване на всички деца до 10 години в градския и междуселищния транспорт, намаление на абонаментните карти с 40% за пенсионерите и 70% за учениците, и в община Казанлък ще бъдат приложени посочените мерки за тези категории пътници. Така от 1 февруари 2023 г. децата до 10-годишна възраст ще пътуват безплатно, като за целта в градския транспорт те или техните придружители трябва да представят карта, удостоверяваща правото му да ползва тази привилегия. За междуселищните пътувания билетът на едно дете до 10 години ще бъде с нулева стойност. За пенсионерите намалението е 40% на абонаментните карти. Ако досега цената на картата за една линия е била 20 лева, от 1 февруари тя става 14 лева, а картата от 24 лева месечно се намалява на 18 лева. От утре за учениците картата за 1 линия вече ще струва 7 лева, а за повече линии цената й пада от 22 на 9 лева.

Линиите от Казанлък до останалите населени места в общината ще продължат да се обслужват от частния превозвач „Детелина Дрита“ ЕООД. Това са линиите: Казанлък-Горно Изворово, Бузовград-Казанлък-Енина-Крън-Казанлък-Бузовград, Казанлък-Шипка, Казанлък-Голямо Дряново-Ясеново-Казанлък.

Според ресорния заместник-кмет, всички превозвачи са длъжни да въведат намаление на абонаментните карти за определените в министерското постановление категории пътници.

За обезпечаване на тази мярка служебното правителство одобри 73 млн. лева, като беше посочено, че средствата са осигурени от свръхпечалбите, които са събрани от рафинерията в Бургас. Намалението ще важи до края на 2023 година. То не касае общинските бюджети, уточни Даниела Коева, тъй като взаимоотношенията в този случай са между превозвачите и държавата.