Опасно високи температури днес, горещниците са от утре
33 градуса по Целзий прогнозират днес и утре синоптиците за Казанлък. Най-високи температури се измерват в 15.00 часа, съобщават от синоптичната станция в града на розите, но въпреки нагласите през последните два дни – 12 и 13 юли, температурите в най-горещия час от деня не са нахвърлили 30 градуса. Днес предупрежденията са за опасно високи температури, а Казанлък попада в една от 21-те области с обявен жълт код.
Слънчево и горещо време и през следващите дни, обещават от Националния институт по хидрология и митиорология. В продължение на три дни - 15, 16 и 17 юли, според народното поверие, се отбелязват т.нар. горещници. Иначе астрономическите горещници са в края на този месец – 28, 29 и 30 юли.
Според народното поверие в най-горещите дни от годината не се ходи на нива, не се работи, не се пали пещ и не се пече хляб. Неспазването на тези забрани водело до пожари и градушки.
Тези празници са съпроводени и с молитви за дъжд, свързани са и с гадания. Правят се прогнози за времето през януари, февруари и март. В някои краища на страната се извършва и ритуално къпане на болни и здрави хора в лековити води.

Източноправославната църква почита през тези дни паметта на мъчениците Кирик и Юлита - 15 юли; Антиноген, Юлия девица -16 юли. На 17 юли народът отбелязва св. Марина - дъщеря на езически жрец, живяла през III в. От 12-годишна възраст тя се отдава на християнската вяра. Въпреки жестоките мъчения не се отказва от нея и след мъченическата си смърт е канонизирана за светица.
Цикълът на летните празници, свързани с предпазване от градушка и гръм, завършва с деня на св. Пророк Илия – Илинден, който се чества на 20 юли по нов стил. В представите на хората св. Илия е повелител на мълниите. Пак според тези представи той препуска с огнена колесница по небето. Според народните вярвания огнената колесница на св. Илия е теглена от четири или шест коня. Докато кара своята колесница, той хвърля огнени стрели срещу ламите. На този празник се прави курбан. Обикновено се коли най-стария петел.