Омбудсманът на Казанлък се включва в кампания за подкрепа на деца

Общественият посредник на община Казанлък Гинка Щерева се включва в кампанията „Синьо лято“ на националния омбудсман Диана Ковачева. Кампанията е в подкрепа на детското психично здраве, насочена към ученици и тийнейджъри.

Инициативата има за цел да подпомогне децата и техните родители да преодолеят последиците от изолацията, причинена от COVID-19. Ще се реализира в 12 града, като партньори са местните омбудсмани, неправителствени организации и БЧК.

Кампанията на омбудсмана е провокирана от сигнали на родители, родителски организации и детски психолози, които алармират за тревожни симптоми у подрастващите вследствие на ограниченията в социалните контакти заради пондемията. В рамките на една седмица – от 14 юни до 18 юни 2021 г., психолози и експерти ще консултират безплатно родители и деца, като записването на желаещите е до 13 юни. В Казанлък записването е при обществения посредник на Община Казанлък Гинка Щерева, адрес: ул. „Княз Александър Батенберг" № 4; Телефон: 043 198 340; е-mail: ombudsman_kazanlak@abv.bg

Изследване на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) сред близо 1 000 деца сочи, че заради намалени социални контакти по време на изолацията половината от интервюираните ученици са изпитвали отрицателни чувства на самотност, несигурност, раздразнителност, тревожност. Над 35% от родителите са преценили, че психичното здраве на техните деца е влошено. 60% от учителите са споделили, че служебните им ангажименти са нараснали значително по време на дистанционното обучение и 44% от тях са съобщили за влошено психично здраве.

При проучването децата са споделили, че сравнено с периода преди COVID-19 изпитват 2 пъти повече страх и тревога, 5 пъти повече скука, 3 пъти повече гняв, 5 пъти повече раздразнение, 4 пъти повече носталгия и тъга, 4 пъти повече самота, 3 пъти повече разочарования, 2 пъти повече безпомощност и безполезност.