Общински съвет Казанлък: 1:0 за санирането срещу бежанците Да бъде отменена Наредбата за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на Споразумение за интеграция на чужденци, с предоставено убежище или международна закрила, с мотива, че тя е „дискриминационна към българските граждани и пагубна за националния интерес на Република България“, както и да бъде преразгледана Позицията на България по отношение на Дъблинския регламент.
Това поискаха в специална Декларация общинските съветници на БСП, от Групата на „БСП лява България”, в началото на днешното заседание на местния парламент на Казанлък.

В декларацията, прочетена от трибуната на Съвета от Пламен Караджов, председател на групата съветници на БСП, се заявява, нежеланието на социалистите Община Казанлък да сключва Споразумение за интеграция на бежанци. Изразява се и надежда, институциите в страната да предприемат своевременно всички действия, с които да запазят и защитят България.
БСП- съветниците поискаха местният парламент да приеме тази декларация като общ негов документ и тя се изпрати до Росен Плевнелиев, Президент на Република България, до премиера на страната Бойко Борисов, до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, както и до кмета на Община Казанлък Галина Стоянова и до Николай Златанов /ГЕРБ/, председател на Общинския съвет в града.

Златанов обаче отказа да подложи на гласуване предложения документ от БСП съветниците, с мотива, че не е разглеждан в постоянните комисии на Съвета. Той отказа Декларацията да бъде включена и в Протокола на днешното заседание на Общинския съвет.

Така текстът, в който общинските съветници от БСП изразяват тревогата си от „опитите на местната власт да неглижира изключително сериозния въпрос, свързан с бежанците“, като определят тези техни действия като „бягането от отговорност“, както и категоричното им несъгласие на територията на общината да бъдат заселвани бежанци, остана на практика само за сведение.
На днешното си заседание Общинският съвет на Казанлък даде „зелена улица“ пред санирането на най- голямато общинско училище –СОУ „Екзарх Антим Първи“, като разреши и дофинансиране на процеса с близо 207 хиляди лева от бюджета на училището.