Мерки за предпазване на страната от възникване на заболяванията африканска чума по свинете и високопатогенна инфлуенца по птиците бяха обсъдени и приети днес от Областната епизоотична комисия, свикана по настояване на областния управител на Стар Загора инж. Георги Ранов, съобщаавт от Пресцентъра на Областта.

Причината за съвещанието е фактът, че наскоро огнища на инфлуенца са констатирани в Германия, Австрия, Унгария, Полша и Хърватска. Реална е опасността заболяването да проникне на територията на страната ни от диви, мигриращи птици.
След доклада на д-р Боян Папазов, началник отдел „Здравеопазване на животните” в Областната дирекция по безопасност на храните, участниците в комисията са приели мерки за предотвратяване на разпространението на двете заболявания в Старозагорска област.
Дирекцията за безопасност на храните ще организира извършване на постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за биосигурност във всички свиневъдни обекти и ще запознае собствениците с клиничните признаци на заболяването.
При съмнение за наличие на африканска чума по свинете, собствениците ще бъдат задължени незабавно да уведомят кмета и ветеринарния лекар, обслужващ обекта в съответното населено място.

Засилване на контрола върху сметищата и паркингите за спазване забраната за отглеждане на свине на територията на депа за отпадъц, е друга обсъждана мярка.

Кметовете и кметските наместници по места ще трябва да информират собствениците на птицевъдни обекти и обекти тип „заден двор”, че не бива да допускат излизането на птиците извън дворовете и контакт между птици, живеещи в дивата природа с домашни птици. Домашните патици и гъски трябва да се отглеждат разделно от другите видове домашни птици.
Утре, 16 ноември, областният управител инж. Георги Ранов ще издаде заповед с всички мерки, които е необходимо да предприемат съответните институции, за да се предпазят животните и птиците в Старозагорска област от опасните заболявания.