ОБНОВЕНА: Ясни са вече основните номинации за Евроизборите

Журналистката Елена Йончева, говорител на ПГ на „БСП за България“, е с най-много номинации за евролистата на БСП.

Това стана ясно на общинската конференция на казанлъшките социалисти.

Съобщението е на Пресцентъра на Областния съвет на партията.


Делегатите гласуваха предложенията на общо 22 кандидати за евродепутати.

Сред номинациите е председателят на БСП Корнелия Нинова, въпреки че събранията на основните партийни организации изразиха мнения за необходимостта от нейната изключителна и водеща роля в България. За евролистата са предложени зам.-председателят на Парламентарната група „БСП за България” Драгомир Стойнев, заместникът в Националния съвет Деница Златева, досегашните евродепутати Сергей Станишев, Момчил Неков и Петър Курумбашев. Сред останалите номинирани са Румен Гечев, Александър Симов, Крум Зарков, Георги Свиленски, депутатите от старозагорски регион Донка Симеонова и Георги Гьоков, Иван Кръстев, Иво Христов, Кирил Добрев и др.

Около 100 са номинираните за листата на БСП за предстоящите избори за Европейски парламент, което прави подреждането на червената листа изключително трудно. Решение кой да я води трябва да вземе в неделя, 17 март, Националният съвет на партията.

От данните, качени на официалните страници на червените областни и общински организации в интернет, става ясно, че с най-много номинации са президентът на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев и журналистката Елена Йончева, говорител на ПГ на „БСП за България“.
В челната петица са още зам.-председателят на БСП и „външен министър на партията“ Деница Златева, както и сегашните евродепутати Петър Курумбашев и Момчил Неков.

Номинирането продължава, тъй като не са проведени десетина от общинските конференции на БСП.
От ГЕРБ също дадоха вече знаци за тяхната листа за евроизборите.
Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов даде знак, че българският еврокомисар Мария Габриел ще оглави листата на управляващата партия за изборите за Европейски парламент на 26 май.
В момента Мария Габриел е получила най-много номинации в структурите на ПП ГЕРБ. По информации на различни сайтове, те са над 10 хиляди от от 232 общини.

От Движение "България за гражданите" обявиха, че Димитър Делчев ще е водещият им кандидат за предстоящите Евроизбори.

Изследване на Екзакта Рисърч, оповестено преди ден показва, че 28% от българите възнамеряват да гласуват преференциално на предстоящите евроизбори.

Това означава, че са възможни и сериозни размествания в подредбата на листите и нови цифрови феномени.


По материали на http://epicenter.bg