Над 15 автентични народни носии от всички фолклорни области на България, ще бъдат показани в първата по рода си едноименна изложба на народни носии, организирана в рамките на Празника на розата- Казанлък, 2016. Експозицията се открива на 30 ви май от 19,30 часа в „Стоян Стайновата къща“ в Казанлък, на улица „Иван Вазов“ №16, и е дело на вокално трио „Калина“.

Три момичета- Лили, Даниела и Славена събират автентичните костюми от различни краища на страната и нейните погранични райони в продължение на повече от година, като всички показани експонати са тяхно притежание. Някои от носиите намират в антикварни магазини, други в частни домове, трети захвърлени в контейнери или натикани в стари долапи, като ненужни и непотребни вещи. Самите костюми са закупени от две от момичета – Лили и Даниела, като с част от тях трите самодейки вече са имали и изяви на различни сцени в страната.


Обидно е, тъжно е да видиш какво правим с традициите и с красота, съхранявана от нашите баби и дядовци, с болка споделя една от вдъхновителките и организаторки на изложбата Лили Гетова.
Според нея, не само любопитно, но и духовно здравословно за българите е да видят как и какво са създавали предците им.
Това, което в масовите случаи ни показват като народни носии, особено в масовите случаи при конфекцията, за големи ансамбли и трупи, всъщност е много далеч от автентичните народни носии на народа ни, а това прави и усещането съвсем друго, е тезата на Лили Гетова.
Освен самите носии, посетителите на изложбата ще могат да се запознаят и с историята на всеки един от показаните експонати. Създателките й са се постарали освен да съхранят носиите, да опазят и съберат тяхната история, доколкото това е било възможно.

От вокално трио „Калина“ се надяват прощъпулникът на експозицията им през тази година да е заразителен и през следващата да имат възможност да покажат още повече.
Би било прекрасно, ако се научим да носим народни носии на важните си празници, свързани с нашия народ, е мечтата на Лили Гетова.

След откриването на изложбата, тя ще може да бъде видяна от вторник само до края на тази седмица, събота – 4-ти юни.
Времето за посещения е от 9 до 12 часа и от 14 до 18 часа, от 31-ви май до 4-ти юни вкл.
Експозицията е без вход.

Само преди броени дни, казанлъшкото вокално трио „Калина“ стана "Национален шампион по фолклор", след като спечели едноименната награда на VII Национален шампионат по фолклор "Евро фолк 2016"- Велико Търново.
Наградата донесе на Лили, Славена и Даниела и златен медал, грамота за лауреат на събитието, почетен златен плакет и препоръка за участие на VI Световния шампионат по фолклор "World folk 2016", който ще се проведе в Несебър и Слънчев бряг между 18-и и 28-и август.