Открита е сметка за набиране на доброволни средства с цел подпомагане на Иван и Ана Иванови, които останаха без дом

Изпепелената от пожара на 6 януари къща в Долно Изворово се оказа, че е домът на едно арсеналско семейство. Електрончикът от Завод 5, цех 373 Иван Иванов и неговата съпруга Ана, която е пенсионерка, но е работила в Завод 3 на „Арсенал“, са останали без покрив над главата в резултат на огъня, разразил се снощи, малко след 17 часа, в техния дом.

От 20 години семейството живее в Долно Изворово. "След работа на 6 януари, по път към вкъщи, съседи ми се обадиха, че има искри над нашия дом, а у тях токът спрял. Нямаше включени никакви консуматори, ние излизаме сутрин и се прибираме вечер - разказва Иван. - Представяте ли си как сме се почувствали, че след като всички уреди са изключени, а някой ни се обажда, че домът ни гори?!“.

На място идват екипи на Противопожарната служба, но електричеството към дома трябва да бъде напълно прекъснато, за да започне гасенето на огъня. Действията на пожарникарите са силно затруднени и от бушуващия вятър. „Щетите са огромни, почти нищо не може да се ползва – споделя още Иван. – Постройките са две, свързани помежду си. Покривите и на двете, повече от 150 кв. метра, са напълно изгорели. Едната постройка е на плоча и огънят е спрял дотам, но другата е почти изпепелена. Всичко е стопено в нея, бойлер, пералня, печки, покривът се е срутил, навсякъде е пропито с мирис на пушек, нещо страшно е“.

Семейството получава подкрепата на своите съселяни. Веднага им е предложена свободна къща, където потърпевшите могат да се настанят. В момента вървят огледи на вещи лица, представители на Полицията, на Противопожарната служба и на ЕВН са все още на мястото на инцидента.

По думите на Иван, силният вятър е скъсал електрически кабел към съседната къща, който обаче пада върху ламаринен покрив в неговия дом. Възниква искра, която се разгаря и огънят лумва, подклаждан и от бурния вятър, бързо обхваща къщата. За щастие, няма пострадали хора и животни.

Помощ на семейството оказват съседи и съселяни. Кметът на Долно Изворово Ферид Бекиров също се ангажира с кампания в подкрепа на пострадалите. Единственото, от което Иван и Ана имат нужда в момента, е да се съвземат след преживения шок. Иначе хората от селото се отзовават кой с каквото може. Тази събота и неделя приятели и доброволци се организират, за да помогнат в разчистването на опожарената къща.

Обявена е и банкова сметка, в която всеки, който желае, може да дари средства на пострадалото семейство и да му помогне в този много тежък момент:

Общинска банка, Филиал Казанлък

Иван Станчев Иванов

BIC: SOMBBGSF

IBAN: BG60 SOMB 9130 1021 3309 01