Обновена: Депутатите се заклеха, кабинетът подаде оставка

На 15 април 2021 година бе открито първото заседание на 45-ото Народно събрание. Съгласно Конституцията на Рeпублика България, това направи най-възрастният присъстващ народен представител Мика Зайкова от „Има такъв народ”. Народните представители положиха своята клетва в старата сграда на парламента. В онлайн връзка петима депутати се заклеха дистанционно, тъй като са под карантина заради COVID-19. Текстът на клетвата е: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се".

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, представители на религиозните общности, дипломати, представители на държавни органи и институции присъстват на първото пленарно заседание. Държавният глава отправи обръщение към народа и Народното събрание.

Изявления направиха парламентарно представените партии и коалиции. След това бе избран председател на новия парламент, който поема ръководството на заседанието. Ива Митева от ПП "Има такъв народ" бе избрана за председател на 45-о Народно събрание. Тя е юрист, била е директор на Дирекцията по правни въпроси в предишния парламент. Познава работата на НС в детайли, тъй като работи отдавна в администрацията. За заместник-председатели бяха избрани Цвета Караянчева от ГЕРБ, Виктория Василева от "Има такъв народ", Кристиян Вигенин от БСП, Атанас Атанасов от "Демократична България" и Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!".

На основание член 111, ал. 2 от Конституцията на Република България министър-председателят Бойко Борисов подаде пред новоизбраното Народно събрание оставка на ръководения от него Министерски съвет. Писмото на премиера Борисов, с което подава оставката на кабинета, беше депозирано днес до председателя на Народното събрание чрез деловодствата на двете институции.

В съответствие с чл. 111, ал. 3 от Конституцията ръководеното от премиера Борисов правителство ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на нов Министерски съвет и ще осъществи приемственост в управлението.