Работническият спорт в „Арсенал“ АД има почти вековна традиция, като първите спортни състезания се организират още почти веднага, след преместването на военния завод в Казанлък. Днес делото е продължено, не само по време на официални състезания, но и в атрактивните и оспорвани мачове на волейболното игрище в района на Завод 5, които някои находчиво наричат Обедната лига.

От март до октомври, всяка година, в обедната почивка се провеждат оспорвани и атрактивни срещи, в която участват работници и служители от заводите 0, 1, 2 и 5. Отборите са от четирима или шест състезатели, в зависимост от желаещите да се включат в надпреварата, а тимовете се формират според местоработата. В случай че няма достатъчно волейболисти от даден завод, екипът се попълва с колеги от други заводи. Срещите нямат състезателен характер, а по-скоро се провеждат за удоволствие и за поддържане на добра спортна форма, споделят участниците. Всяка изява на Обедната лига се наблюдава и от много зрители, които стават свидетели на самоотвержени спасявания и неотразими атаки, които подкрепят и насърчават играчите в техните изяви.

Цялата организация е дело на ентусиастите, които са подкрепяни и от синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в дружеството, които осигуряват топките и мрежите.



Около 90 на сто от участниците в Обедната волейболна лига са в отборите, които се включват в традиционните спортни състезания, конкретно във волейболната надпревара по време на Празника на „Арсенал“ АД през есента.

„Това е един чудесен начин за оползотворяване на обедната почивка, струва си“, сподели Иван Иванов, който е юрисконсулт в завод 0 и един от най-редовните участници в мачовете. „Само по време на ковид-пандемията срещите бяха прекратени. Разбира се, стриктно спазваме времето за отдих, но често успяваме, дори да изиграем по три гейма“, допълва той.

„При нас няма значение на каква възраст си, каква длъжност имаш в дружеството, важното е да обичаш спорта, да уважаваш съперника си и да пазиш спортния арсеналски дух“, казва Пламен Петков от 5/133, който се включва в надпреварата от тази пролет. Той и Слави Христов са едни от ветераните сред волейболистите. Двамата, преди десет години, са били и треньори на женския футболен отбор на Завод 5, с който печелят няколко призови места на междузаводските турнири. През октомври 2013-та, дамите от завода печелят и шампионския приз.

Сега Пламен и Слави, заедно с Димитър, Иван, Юрката, Мирослав, Въльо, Радо, Робертин и много други, продължават да утвърждават спортсменството, според най-добрите и стари арсеналски традиции.