„Засега в Старозагорска област няма регистрирани случаи на африканска чума по свинете", съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков на днешното заседание на Епизоотичната комисия, председателствано от областния управител на Стара Загора Гергана Микова. Проверките на служители на дирекцията в населените места на областта, които стартираха на 5 август, продължават, информира пресцентърът на Областна администрация - Стара Загора. Към момента са проверени 40 села в общините Опан, Гълъбово, Чирпан и Братя Даскалови. В тях е установено, че над 95 процента от собствениците на прасета, отглеждани в обекти тип заден двор, вече са заклали животните си. „Разговаряме с хората навсякъде. Засега те ни помагат и ни съдействат. Нямаме драстични случаи на отказ да бъдат изпълнени предписанията“, каза д-р Миков. Той напомни, че проверките и в останалите общини на областта ще продължат в следващите дни.

На заседанието на Областната епизоотична комисия бяха проследени и мерките, които се прилагат по общини за доброволно клане на прасетата в задните дворове. На кметовете и на представителите на общините бяха разяснени условията, при които собствениците на заклани прасета ще получат средства в размер на 300 лв. Тези суми са предвидени за предприемане на мерки за осигуряване на биологична безопасност на местата, в които са били отглеждани животните.

В заседанието на Епизоотичната комисия присъстваха още зам. областният управител Димитър Драчев, кметовете на Мъглиж Господин Господинов и на Гурково Иван Иванов, представители на общините, на РЗИ, ОД МВР, РД ПБЗН и на други институции, ангажирани с превенцията на разпространението на болестта африканска чума по свинете у нас.