Лидия Маринова е диетолог и нутрициолог. От 15 години се занимава с източна медицина. Тя е украинка, но живее със семейството си в България. Лидия Маринова посети Казанлък и по случай 8 март проведе семинар с жени, интересуващи се от нутрициология - науката за храненето. Нутрициологията възпроизвежда традиционния и най-древен подход към здравето, изказан от Хипократ - „Нека вашата храна е вашето лекарство, а лекарството - храна”.
„Най-полезната храна е растителната – повече салати, зеленчуци, плодове и повече чиста вода – съветва Лидия Маринова. - За съжаление, храната, която се предлага масово в хранителните магазини, съдържа емулгатори, оцветители, овкусители, които предизвикват редица заболявания, водят до понижаване на имунната защита на човека. А имунитетът се грижи нашето тяло да не боледува. За да се изведат натрупаните токсини и да се възстанови организма на клетъчно ниво, е необходимо да се приемат биологично активни добавки, които му осигуряват необходимите микроелементи и витамини. Това са растителни компоненти, които по природа са заложени човек да приема.”
Според Маринова, независимо на колко години е, ако човек се грижи за своето здраве, то той трябва да приема чиста храна, чиста вода в достатъчно количество, микроелементи, витамини и аминокиселини. Ролята на биологично активните добавки е да осигурят на организма полезните вещества, които съвременният начин на хранене не може да даде.
В тибетската медицина има древни рецепти на 3000-5000 години, в които съчетанието на компонентите дава чудесни резултати на всяко ниво. Изборът на такива добавки става след консултация със специалист нутрициолог.