„Алтернативата на гражданите“ и арсеналци даряват нови книги за библиотечния фонд

След необичайното за света и България въвеждане на извънредното положение, свързано с пандемията от COVID-19, в художествената библиотека на „Арсенал“ не се усети рязка промяна в посещаемостта, в заетата за домашен прочит литература и ежедневното ползване на периодични издания. Изцяло неработни бяха само дните от 16 до 27 март т.г., когато почти всички работници и служители на предприятието бяха в отпуск.

Фирмената библиотека има своите стотици читатели с разностранни интереси, с предпочитания към интересни жанрове и теми, към различни автори и заглавия. Периодът на летните отпуски е благоприятно време за арсеналци да се подготвят за почивката си и с приятно четиво. След непредвидените ситуации и напрегнатото ежедневие всеки читател може да намери книги от любими автори, с които да се пренесе в света на чувствата и емоциите, в екзотиката на пътешествията и непознатите кътчета на света, в динамичните сюжети на криминалните и приключенски романи.

От началото на 2020 г. във фонда на библиотеката са постъпили над 200 книги – новозакупени и дарени от читатели. Като тенденция през годината с преимущество се налага търсенето на новите постъпления, на авторите с доказана известност като Джон Гришам, Нелсън Демил, Дейвид Балдачи, Сидни Шелдън, Даниел Стийл, Сандра Браун, Ивинела Самуилова, Владимир Зарев, Неда Антонова и др.

За близо 400 лв. са закупени нови книги, от които най-търсени са: биографичната книга на Стивън Хокинг „Моята кратка история“, „Ветрове над Камино“ на Джон Гришам, „Загадката на клиника Стийн“ на П. Д. Джеймс, „Всички цветя в Париж“ на Сара Джио, „Целуни момичетата и ги накарай да плачат“ на Мери Хигинс Кларк, „Тюркоазени лъчи и ароматно вино“ на Софи Клеър и др.

Сега е моментът, в който родителите вземат препоръчаната литература за ваканцията на децата и по-големите ученици.

Забелязва се като тенденция интересът към историческите четива, биографии на известни личности, книги за възпитанието на подрастващите, за здравето, дома, бита и др.
От началото на годината са раздадени над 3600 книжни единици. Направени са над 1600 посещения на библиотеката. Част от тях са на читатели, които търсят периодични издания или за извършване на справки.

Продължават даренията от читатели, които до края на юни т. г. са вече 175 книги. Местна коалиция „Алтернативата на гражданите“, Мария Дочкова от „Арсенал 2000“, Белчо Иванов от завод 5/141, Деяна Янчева от 5/391, Костадинка Бонева от 1/293, Мариела Димитрова – 5/380, която вече е пенсионер, са най-активните дарители на художествената библиотека на дружеството.

От направената справка се оказва, че в арсеналската художествена библиотека има читатели, чиито картони са отпреди 40 години и продължават да ползват библиотечния фонд. Показателно е и това, че много млади хора, постъпили на работа в предприятието, се записват в библиотеката и ползват интересна за тях литература.
Въпреки, че художествената библиотека на „Арсенал“ се намира на територията на фирмата, интересът към библиотечните издания никога не е спадал. Така е и сега, независимо от създалата се извънредна ситуация. Посещенията в библиотеката се извършват съобразно всички санитарни изисквания, свързани с коронавируса.

В своята дългогодишна дейност арсеналската художествената библиотека винаги се е стремяла да задоволява и най-претенциозните изисквания на своите читатели – тенденция, която няма причина да не се запази и занапред.

Илина Зарова
библиотекар