От неделя, 15 декември, влиза в сила новият график за движение на влаковете на „БДЖ-Пътнически превози“.
От държавната компания поясняват, че голяма част от промените в разписанието са съобразени с постъпили предложения от страна на граждани, а друга част е свързана с повишаване рентабилността на превозите и ефективното използване на наличния подвижен състав.
Новото разписание навлаковете ще засегне и Казанлък, откъдето отново всеки ден ще минава и емблематичинят за поокления студенит бърз влак от София за Бургас –„Чайката“.


Бързият влак „Чайка” София-Бургас-София, който пътува през Подбалканската железопътна линия, вече ще се движи всеки ден, като ще изминава разстоянието между столицата и морският град за по-малко от шест часа.
В Казанлък „Чайката“ ще пристига от София всеки ден в 19:21ч. и ще потегля за Бургас в 19:23ч. От Централна гара в София влакът ще тръгва в 16 часа. От Бургас „Чайка“-та ще пристига в Казанлък 08:26ч. и ще отпътува за София в 08:27часа.
Цената на редовен билет от Казанлък за София или обатно с „Чайката“ ще струва 12,10 лева.В повечето региони на страната се запазва досега действащият график за движение, а за подобряване на обслужването са оптимизирани връзките на влаковете в основни гари и е увеличен броят на пътническите композиции по някои направления.

Превозът на пътници ще се извършва с общо 579 влака, от които 14 международни бързи влака (като два от тях ще се движат само през летния сезон), 77 бързи влака (четири, от които ще се движат само в определени дни от седмицата), 135 пътнически влака и 353 крайградски пътнически влака, някои от които ще се движат само в определени дни от седмицата или определени периоди от годината.

Проектът на графика бе публикуван за обществено обсъждане през месец май, а преди провеждане на срещите с областните и общинските администрации през септември, на официалната интернет страница на БДЖ бе качен и актуализираният вариант.

.