Парламентът прие законова реформа, според която втората пенсия ще може да бъде изплащана по три начина - пожизнено, срочно или еднократно. Как да направим своя избор?
"За първи път става това нещо и затова хората заслужават да получат информация. Трябва да отиде човек и да попита колко са парите, Пенсионният фонд е длъжен да каже. Ако хората не бъдат информирани, те наистина ще загубят." Това заяви бившият социален министър Иван Нейков.
"Мина първото четене с доста горещи дискусии. Най-лошото нещо е да няма уредба на плащането, ще дойде септември и институциите ще кажат "не знаем как да ви плащаме", коментира Нейков.
По думите му в момента се разглеждат няколко различни опции, по които хората ще мога да ползват собствените си пари.
"Тъй като това са лични пари и това бяха периоди на безработица, се получи много шарена картина - хората са натрупали различни суми пари във втория стълб. И човекът се оказва в дилема - това, което предлага проектът, е: всеки човек, който се е осигурявал от 2000 г. ще може да избере от 3 възможности - втора пожизнена пенсия - една от НОИ и една от втория стълб. Втората опция е, ако парите не са достатъчни за пенсия, може да избереш на отделни траншове да си получиш парите, и третата опция - ако са много малко, да ги вземеш накуп еднократно", обясни бившият социален министър.
И добави, че решението човек трябва да го вземе сам на базата на информацията, която НОИ и финансовите институции са длъжни да дадат.
От началото на 2021 г. минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е в размер от 300 лв. Таванът също се покачва до 1440 лв. От януари до март всички пенсионери ще получат и бонус от 50 лв.
Минимална пенсия ще получат половината от пенсионерите или около 1 млн. души. При 770 хил. от тях увеличението ще бъде 20 на сто. Максимална пенсия от 1440 лв. ще взимат 52 хил. българи, а 25 хил. ще започнат да получават реалния размер на възнаграждението си.
Успоредно с увеличението в сумите се вдигат възрастта и стажът за пенсиониране. За да получават пенсия, сега мъжете трябва да имат 39 г. стаж и да бъдат на възраст от поне 64 г. и 4 месеца. При жените трудовият стаж трябва да бъде 36 г., а възрастта им да е над 61 г. и 8 месеца. Промяна има и в цената на година стаж на 1544 лв.
В случай, че възрастният няма право на пенсия, не отговаря на посочените критерии, той има право да се пенсионира на възраст 66 години и 8 месеца при поне 15 години действителен стаж.
До 30 юни се увеличава и срокът за желаещите да прехвърлят средствата от партидите си от универсален пенсионен фонд (УПФ) към държавното обществено осигуряване.