Небогоугодни Страсти около владишкия вот в Старозагорско


Скандали са на път да бележат избора на нов Старозагорски владика, научи zakazanlak.bg от участници в избора.

Само два дни преди първия избор за нов Старозагорски владика, който да поеме поста от преждевременно оттеглилия се по здравословни причини досегашен владика Галактион, небогоугодни страсти тресат миряните и клира.
На 4-ти декември 36 епархийски избиратели, от които 18 духовни лица и 18 миряни от различните епархии в Митрополията, ще избират наследник на досегашния владика.

Според източника ни, от тази сутрин емисари, лобиращи за един от 8-те епископи –претенденти за поста, са се опитвали да съблазнят с продукти и други облаги участници в гласуването от райони като Харманли, Чирпан и Нова Загора. За подобни армагани, дар от неизвестни благодетели, но очевидно имащи интерес под някаква форма от предстоящия избор, съобщи делегат на Епархийския събор.
Два дни преди първия тур на избора за нов Старозагорски владика, спекулациите около това има ли предварително посочени и предпочитани от досегашния владика епископи, продължават с пълна сила. И с огромно въображение.
Кой, как и защо има интерес от подобни небогоугодни занимания, е трудно ще се разбере, още повече в навечерието на важния Епархийски избор, е загадка.
Всичките 36 епархийски избиратели на Старозагорска Митрополия вече са уведомени с писма за предстоящия избор. Преди него сутринта на 4 декември в катедралния храм „Св. Димитър“ в Стара Загора ще бъде отслужена св. Литургия, а след това ще се пристъпи към вота.
Седмица по-късно Свтият синод ще си каже тежката дума. Той имено ще посочи новият наследник на дядо Галактион измежду двамата, отсети от Епархийския събор претенденти.
До избора на нов Старозагорски владика, Епархията има временно управляващ владика, в лицето на митрополит Антоний.