"Не хаби- дари!"

Омбудсманът Мая Манолова обявява инициатива, насочена срещу глада и пилеенето на храни, наречена "Не хаби - дари!". С нея се надгражда вече успешно реализираната от институцията на обществения защитник кампания - за падане на ДДС върху дарените храни, което ще е факт от 1 януари 2017 г., съобщи БТА, позовавайки се на информация от институцията на омбудсмана.
Партньори в инициативата са Българският червен кръст, Българската хранителна банка, Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Българската агенция по безопасност на храните, частни фирми и хранителни вериги.Статистиката сочи, че всеки българин годишно унищожава около 80 килограма храна като, две трети от нея е годна за консумация. По данни на Българската хранителна банка всяка година у нас близо 670 000 000 килограма годни хранителни продукти отиват в контейнера. В същото време според Националния статистически институт и "Евростат" над 1,5 млн. българи живеят под прага на бедност с по-малко от 330 лв. на месец, а всяко четвърто дете гладува.
Началото на новата инициатива ще бъде обявено на 19 декември с организирането на безплатен Коледен базар в София.


В дългосрочен план кампанията "Не хаби - дари!" е ориентирана към хората между 40-45 години, които според нарочни изследвания по-рядко готвят, разчитат на готови храни и по-често са склонни да изхвърлят продукти, без да се замислят.


Мотото на инициативата е да бъдем "безОСТАТЪЧНО щастливи" - защото храната е не само живот, но тя е и удоволствие, радост, съпреживяване, късчета щастие, които не трябва да изхвърляме. Целта е българското семейство отново да седне заедно около масата, да възпитаме у децата си уважение и дори респект към храната, е позицията на омбудсмана.


Под егидата на обществения защитник през цялата 2017 г. в рамките на кампания "Не хаби - дари!" ще бъдат организирани редица прояви и събития, чрез които да бъде мотивиран хранителният бранш да дарява колкото се може повече на нуждаещи се хора. Манолова планира и редица инициативи в училища от цялата страна, където популярни личности, привлечени за каузата, ще готвят заедно с децата и едновременно с това ще ги учат, че ябълката е ябълка, нищо, че е малко наранена, както и че от морков и краставица стават вкусни салати, независимо, че са криви и с лош търговски вид.Това е поредната инициатива с голяма обществена значимост, която организира националният омбудсман. Преди половин година Манолова подкрепи лично и кампанията "Дари коса", инициирана от казанлъшкия стилист Станимир Нанчев- Стенли. На първи юни, тя дойде лично в Казанлък, за да връчи специалните медали за добро сърце на деца, дарили косите за изработване на перуки за онкоболни деца.