Двудневна научна конференция "Българската маслодайна роза и етеричномаслените култури - история, традиции, наука, икономика" ще се проведе в столицата на Долината на розите – Казанлък. Тя се открива на 10 май от 13.00 часа в конферентната зала на Музея на розата и ще продължи на 11 май. Организатори са Регионалният академичен център - Казанлък, Институтът по розата и етеричномаслените култури - Казанлък и Община Казанлък, като е посветена на 150- годишнината на БАН. Научната конференция е част от програмата за Празника на розата ‘2019, който се организира за 116-и път в града.
Предвижда се форумът да бъде приветстван от кмета на община Казанлък Галина Стоянова, от акад. Юлиан Ревалски, председател на Българската академия на науките и от проф. д-р Васил Николов, председател на Селскостопанска академия.

В работната част на програмата модератор е инж. Владимир Чучумишев, координатор на РАЦ – Казанлък, общински съветник от групата „Експерти за Казанлък“, заместник-председател на Общинския съвет в града. Включени са темите „Българската маслодайна роза, етеричномаслени култури, биоразнообразие – уникалност и научни подходи“, „Автентичност и качество на ароматични продукти на български рози: бърза оценка чрез традиционни инструментални методи и „електронно обоняние“, „Българското розово масло – уникален етнофармакологичен ресурс“, „Медицински видове от българската флора, съхранявани в колекцията на ИРГР – Садово, и възможности за тяхното практическо използване“, „Постиженията на ИРЕМК в селекцията на ароматни и медицински растения“, „Регионалната икономика – от биоземеделието до индустрията“, „Принос на розовата култура във външната търговия на България 1879-1944“ и други.

Ще бъдат направени презентации на РАЦ-Казанлък, ИРЕМК-Казанлък, както и са предоставени възможности за дискусии и професионални срещи.