Напусна ни Стефан Дамянов, кмет на община Казанлък 2003-2011

На 15 февруари 2023 година, само 3 месеца преди да навърши 85 години, ни напусна инж. Стефан Христов Дамянов, два мандата кмет на община Казанлък, активен общественик, дългогодишен стопански ръководител. По време на своето управление като кмет на община Казанлък в периода 2003-2011 година той положи основите на европейския облик на Казанлък и нито за миг не престана да мисли, работи и помага за развитието на града и населените места в общината.

Стефан Дамянов беше човек, който имаше ясна, модерна визия за бъдещето на Казанлък и собствен почерк в това, което правеше. Неговите далновидност и перспективност го отличаваха от мнозина. Той беше и ще остане дълбоко уважавана личност, посветила се на просперитета на Казанлък. Човек с авторитет, с огромна енергия и всеотдайност, с които работеше за града до последния си дъх. Изключителен естет, ценящ красотата и прецизността и в най-дребните детайли.

Инж. Стефан Дамянов остави името си в съвременната история на Казанлък като кмет, променил облика на града и допринесъл за неговата европейска посока. На 3 юни 2005 г. е открит изцяло обновеният централен градски площад “Севтополис”. Благодарение на неговата активност, Казанлък е включен в програмата за газификация още след 2005 г. Общината приема и програма за ремонт и благоустрояване на улици, тротоари и паркове. По негово време е реконструирано предгаровото пространство на Казанлък, а оформеният площад е наречен „Европа“. В чест на приемането на България в Европейския съюз в парковото пространство на ул. „Искра“ е издигнат монумент „Звездите на Европа“, символизиращ връзката между миналото, настоящето и бъдещето на страната ни.

По времето на Стефан Дамянов бяха извършени знакови открития в Долината на тракийските царе. Негова е заслугата в Исторически музей „Искра“ да останат уникални артефакти, открити в могилата „Голяма Косматка“, най-впечатляващ от които е златният венец на Севт III. За съжаление, остана нереализирана една мащабна негова идея за експониране на древната столица на Одриското царство Севтополис във водите на яз. „Копринка“ – проект, който години наред впечатляваше със своя размах и иновативно решение.

Стефан Христов Дамянов е роден на 15 май 1938 година. Завършва с отличие средното си образование в Казанлък в Техникума по механотехника "Цвятко Радойнов",специалност "Двигатели с вътрешно горене". Първата му работа веднага след техникума е в Обединените заводи „Фридрих Енгелс“, днес "Арсенал" АД. През 1962 година става част от първата група български студенти, изпратени на обучение в Московския енергетичен институт. Година по-късно студентите са прехвърлени в Тулския политехнически институт, където преподаватели на Стефан Дамянов са световнопризнати имена в областта на балистиката и отбранителната индустрия. След дипломирането си се завръща в България. Едва на 34 години упоритият и всеотдаен млад инженер и изобретател става генерален директор на Обединените заводи „Фридрих Енгелс“. Никога не прекъсва връзката си с предприятието - всяка година бе неизменно със своите колеги и приятели на традиционния празник на "Арсенал".

Инж. Дамянов е заемал редица отговорни ръководни постове в сферата на българското машиностроене и индустрия. Бил е директор още на „Балканкар“, ДСО „Металолеене“, „Мадара“- Шумен, Завода за дизелови двигатели във Варна и други български предприятия и обединения.

Избран е за председател на фондация „Българска роза“ през 2001 година. Стефан Дамянов е активен инициатор за сформиране на обществени съвети на гражданите по квартали в Казанлък и населените места в общината с цел подобряване на местното самоуправление и осъществяване на пряка връзка между гражданите и общинската администрация.

Активен до последния си дъх, радетел за просперитета на Казанлък и за неговото още по-добро бъдеще!

Поклон пред Светлата памет на инж. Стефан Дамянов!

Поклонението ще се състои на 16 февруари 2023 г. (четвъртък) в Културно-информационния център на ул. „Искра” 4 в зала „Иван Милев” от 11:00 ч. до 13:00 ч. Опелото пред Ритуалната зала в Гробищен парк – Казанлък, ще бъде от 13:30 часа.