„Най-якото” място в Казанлък потъна в треви


През октомври 2017 година активни младежи от Казанлък превърнаха едно от непривлекателните междублокови пространства в града в „най-якото” място. Така градът на розите стана осмият град в страната, който се похвали с новата придобивка от кампанията на Сдружение „BG Бъди активен“ за преобразяване на малки местенца в българските градове. Проектът в града на розите бе подкрепен от Община Казанлък, партньор бе Сдружение с нестопанска цел “М.И.В“.


Тържественото откриване на облагороденото пространство


Мястото преди облагородяването

А мястото – неугледното пространство на ул. „Тракия” 5, бе преобразено след допитване до живеещите в района. Появиха се беседка, пейки, кошчета за смет, съоръжения за стрийт фитнес и тенис маси. В изграждането на „якото място“ участваха доброволци от квартала, специалисти по градска среда и членове на СНЦ „М.И.В“ от град Казанлък. Дейностите бяха финансирани по проекта, стойността на който бе 9000 лева, по предоставената тогава официална информация.


... и сега

Осем месеца след празничното откриване през октомври миналата година, „най-якото” място в Казанлък отново е обрасло с треви. Около беседката се търкалят хартиени опаковки и празни кенчета. Липсата на настилка върху площадката не позволява да се ползват уредите, защото е кално и неравно, а наблизо има стоварени от месеци бетонни блокчета, които чакат да бъдат наредени някъде тук.

Затова е уместен въпросът на хората, живеещи наблизо и минаващите покрай тази точка на улица „Тракия” – кога най-после ще бъде завършено мястото, за да стане наистина „най-якото” в града и да се ползва по предназначение?!