Най-новите филми на Роман Полански и на Уди Алън показват на „Златната липа 2024“ Международният кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа“, което е неговото 11 издание, ще се проведе от 1 до 5 юни в Стара Загора. Това съобщи основателят и директор на „Златната липа“, кинорежисьорът Магдалена Ралчева. Входът за прожекциите от програмата на „Златната липа“ остава безплатен.
Екипът на фестивала вече е готов с филмовата програма, която скоро ще се появи на официалния сайт www.thegoldenlinden.bg. В нея тази година са селектирани 45 филма от 18 европейски страни.
„Филмите, които отсяхме в селекцията на фестивала тази година, са изключително силни, много интересни, което означава, че изминалата година е била добра за европейските кинематографисти“, отбеляза Магдалена Ралчева. Зрителите на „Златната липа“ 2024 ще имат шанса да гледат и последните филми на Роман Полански „Дворецът“ (2023, Италия, Швейцария, Полша, Франция) и на Уди Алън „Чист късмет“ (2023, Франция и Великобритания).
Конкурсната програма на „Златната липа“ 2024 ще включва 9 или 10 ленти, две от които ще бъдат български, издаде в аванс директорът на фестивала.
Сред заглавията на XI-ото издание на „Златната липа“ ще видим няколко впечатляващи ленти, отличени с престижни световни награди. Такъв е филмът „Анатомия на едно падане“ (2023)от френската режисьоркаЖюстин Трие, който спечели Оскар за най-добър оригинален сценарий. Друго силно заглавие е „Зона на интерес“ (2013)на британския режисьор Джонатан Глейзър. Военно-историческата драма е копродукция между Великобритания, Полша и САЩ и е вдъхновенаот едноименния роман на Мартин Еймис.
От извънконкурсната програма на фестивала отсега е ясно, че ще се насладим на изложба картини от актьора Калин Сърменов, а авторитетният кинокритик Божидар Манов ще представи новата си книга с разкази „Тъжни хора“.
Прожекциите от програмата на „Златната липа“ 2024 отново ще бъдат в обичайните три зали – основната ще бъде концертната зала на Старозагорската опера. Другите две зали са в Културен център „Стара Загора“ и в Регионална библиотека „Захарий Княжески“.