Най-красивите ски курорти в Европа

Настъпващите зимни дни провокират любителите на ските и сноуборда да мечтаят за красиви писти, планински въздух и уникални курорти със спа центрове и горещи минерални извори. Те стават още по-желани когато навън вали сняг…
Е, ако не можете да си го позволите, особено в създалата се напоследък обстановка, нищо не пречи да се полюбувате на красиви картини от там.


Ишгъл, Австрия
Един от най-престижните и най-красивите, но и … най-скъп курорт в Тирол. 200 км прекрасно подготвени писти привличат тук туристите от ноември до април. Картината предлага стръмни склонове, зелени иглолистни дървета, пространства с проблясващ сняг. Маршрутите са разположени на височина от 2 000 м, откъдето се разкрива тази панорамна гледка към околността.

Гоинг ам Вилдер Кайзер
Това тиролско селище предлага 250 км превъзходни писти. И не само – местните предлагат за отдих ресторанти и шезлонги, в които можете да се насладите и на чаша греяно вино, наслаждавайки се на слънчевите склонове.

Шамони, Франция
Белите склонове около Шамони – те се просто незабравими. 170 км различни писти и около 100 маршрута около връх Мон Блан. Истински комфорт за скиори и сноубордисти.

Лес Арк, Франция
Най-красивият курорт във френската провинция Савоя. Неговите гористи склонове, скалисти върхове и странни скални образувания не остават никого безразличен. Курортът е част от гигантската ски зона Парадикси, състояща се от над 400 км писти.

Саас Фе, Швейцария
Един от най-високо разположените курорти в Швейцария. Тук пистите са разположени на височина от 1 800 до 3 600 м, но не са толкова стръмни и сложни и това ги прави предпочитани за начинаещи. Атракцията на курорта е разположеното вътре в скала метро, което извежда до връх Мителалалин, намиращ се на 3 500 м височина, откъдето гледката е просто зашеметяваща.

Вал д’Анивие, Швейцария
Смята се, че това е алпийският курорт с най-красиви писти. Уморени от тълпи и чужденци, сякаш швейцарците са го запазили за себе си. Заобикалят го пет красиви и живописни върха, сред които е Матерхорн.

Вал Гардена, Италия
Курортът е в италианските Алпи и разполага със 175 км ски писти, от които половината са “червени“. Заобикалят ги живописни скали, гъсти гори и странни селца с хилядолетна история. Забележителност е и крепостта, запазена от 17 век.

Вал ди Фаса, Италия
Пейзажите от тези места се считат за едни от най-красивите не само в Италия, но и в света. Това привлича всяка година множество туристи, скиори и сноубордисти към 220-километрови писти. Доказано добре е разработена системата от лифтове и влекове. И най-интересното – можете да карате всяка седмица на различни писти до края на сезона, без да повтаряте.

Коли, Финландия
Приказно красивата природа на Карелия предлага няколко ски курорта. Коли Лома е предназначен предимно за начинаещи скиори. Уоко Коли има по-стръмни писти, разположени в горите на Националния парк Коли. Местните са превърнали мястото от снежна пустиня в чудесен курорт с прекрасна инфраструктура и голям воден парк.

Василица, Гърция
Малко хора знаят, че в Гърция има, и то добри зимни курорти. Най-красивите гледки са от пистите на Василица – ски-център в планината Пинд. Курортът е сравнително малък, но спускайки се от полегатите склонове пред очите се открива незабравима гледка – ниски елхови дървета и фиданки с дебели шапки сняг. Това е заради високата влажност – снегът замръзва и почти не пада от клоните, образувайки тази ледена шапка върху дърветата.