Награждават в Казанлък победителите в световния конкурс „Малък Зограф“

Награждаването на отличените участници в Деветото издание на Световния конкурс за детска рисунка, организиран от фондация „Малък Зограф“, ще се проведе на 22 ноември от 17.30 часа в Художествена галерия - Казанлък. За това съобщи управителят на фондацията Иван Иванов. Основателката на фондация „Малък Зограф“, талантливата художничка Пепа Боянова, е родена в Казанлък и никога не прекъсвала връзката си с родния град. Въпреки че Пепа Боянова напуска този свят миналата година, нейният стремеж изкуството да присъства в живота на децата и цялостната ѝ дейност в подкрепа на малките таланти, продължава да живее чрез конкурса „Малък Зограф“.

В арт състезанието участваха над 9000 рисунки от цял свят. Деца на възраст от 4 до 18 години от 61 страни от всички континенти се включиха в конкурса. Малките художници са творили по темата „Пролет, лято, есен, зима“. За победителите са приготвени 11 златни, 16 сребърни и 20 бронзови медала и 80 почетни грамоти. Връчването на отличията ще стане на 22 ноември в Казанлък, като същия ден ще бъде открита изложба с рисунките на победителите. Две са специалните награди – на фондация „Малък зограф“ и награда на името на основателката на фондацията Пепа Боянова. С „Арсенал“ е дълбоко свързана самата Пепа Боянова, чийто баща Иван Боянов Иванов е работил дълги години в завода и е бил управител на арсеналската почивна станция в Несебър. Художник е и братът на Пепа, който живее и твори в Казанлък.

На церемонията в Казанлък се очаква да присъстват наградените малки художници, гости от чужбина, представители на дипломатически мисии на държавите, от които има участници в конкурса.