Творби, отличени на Седмия Международен фотосалон в Пловдив, гостуват на Казанлък. Изложбата „Избрано от VII МФС Пловдив“ ще бъде открита на 8 октомври в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства. В нея, освен избрани фотографии на наградените автори, ще бъдат включени и творби - наградени и останали в селекция, на автори от Казанлък – Николай Тенев и Пламен Петков, и Стара Загора - Ениз Караджа, Димитър Узунов, Николай Гергинов и Радостин Димитров.

В тазгодишното, седмо издание на фотосалона в Пловдив, в шестте раздела са постъпили общо 4441 фотографии от 369 автори от 54 държави, от 5 континента.

Журито в състав - Борислав Милованович, EFIAP/p, ESFIAP (Сърбия) председател, г-жа Клаудия Диетл, EFIAP/b от Германия, Цончо Балканджиев, EFIAP; Ивайло Сакелариев, AFIAP и Димитрина Андреева, EFIAP, избра за финалната селекция 1085 фотографии на 323 участници от 51 страни от 4 континента.

Най-добрите фотографии спечелиха 163 награди и още 12 награди за автори и фотоклубове. Този богат награден фонд отличи най-високо творбите на общо 103 фотографи от 30 държави.


Официалния знак на FIAP за най-добре представил се автор на салона – светлосиня FIAP значка, тази година завоюва пловдивският фотограф Минко Михайлов, AFIAP с общо 18 приети кадъра във финалната селекция, следван от Светлин Йосифов, AFIAP от Бургас, и Явор Мичев от Русе. Почетната диплома на Община Пловдив спечели Стоян Илиев. Поощрителната диплома на комитет „Родолюбие“ взе Павлина Бурдинова, а статуетката Афродита на Фотографското общество на Гърция (HPS) бе присъдена на Виктория Андреева. Плакетът на (HPS) за най-добре представил се автор спечели Арун Моханраш от Англия, а плакета за най-добре представили се чуждестранни автори (от „Рефлекси“ ООД) с равен брой останали в селекция фотографии спечелиха Алла Соколова от фотоклуб Евразия, Русия и Чинг-Чинг Йех, Тайван.

Купата на салона е за фотография на Алла Соколова, AFIAP от фотоклуб Евразия, Русия, но тази година организаторите решиха да поощрят с плакет и подгласника на голямата награда Паоло Ступацони от Италия.

Плакетът за най-добре представилия се фотоклуб, тази година е фото клуб Евразия, Русия.

Българските участници спечелиха 49 награди (на общо 30 фото творци) и с голяма гордост можем да заявим, че българските автори представиха напълно достойно България.

В България останаха (от FIAP, PSA и HPS) 5 златни, 7 сребърни и 1 бронзов медал за фотографии на българските автори, светлосиня FIAP значка, статуетката Афродита, както и 34 дипломи във всички раздели.

С най-много награди бяха отличени Минко Михайлов, AFIAP от Пловдив и Светлин Йосифов, AFIAP от Бургас, следвани от Величка Тодорова, AFIAP от Пазарджик, Красимир Кънев от Шумен и Юлий Василев, EFIAP/b също от Пловдив.

Изложбата ще остане в Музея на фотографията в Казанлък до 5 ноември.