Над 50 картини на Цветана Щилянова показват по случай 120-годишнината от рождението й Екипът на Художествена галерия в Казанлък представя изложбата „Пред статива“ посветена на 120 години от рождението на Цветана Щилиянова, която ще бъде открита на 1 юли, събота, от 18 часа в Къща музей „Дечко Узунов“. Куратор на експозицията е Рамона Димова.
В настоящата изложба са представени над петдесет картини на авторката от колекцията на Тома Николов. Подбрани са картини в жанровете портрет и натюрморт, рисувани от края на второто до края на осмото десетилетие на ХХ в., като е направен опит да се проследи визуално развитието на художничката през десетилетията. Десетилетия, в които авторката овладява не само техниката на маслената живопис, но и на работата със сух пастел. Творчеството ѝ не се отличава с много разнообразни подходи на работа, но през показаните пастелни произведения зрителят има възможност да усети майсторството, до което тя е достигнала в боравенето с тази не толкова популярната за онова време техника.
Не на последно място почитателите на изкуството сами ще могат да оценят възможностите на Цветана Щилиянова да вниква в „портретувания“ обект и/или субект. Умение, която тя развива не само в профилираното учебно заведение, а и под напътствията на Петър Дънов, чиято последователка е. Умение, което не само показва параметрите на таланта ѝ, но ни дава възможност да надникнем отвъд образа, в онези чужди светове, които тя е видяла и до които ни е допуснала заставайки пред статива, за да ни завещае богатството от образи и душевности.
Изложбата ще може да бъде разгледана до 8 октомври 2023 г.