31 събития плюс 6 изнесени изложби стяга Казанлък за 27-ите Чудомирови празници. Тази година те са посветени на 130 години от рождението на уникалния творец Димитър Чорбаджийски – Чудомир. През 2020 година се навършват и 125 години от рождението на неговата съпруга – художничката Мара Чорбаджийска. По традиция, празниците се откриват на рождения ден на Чудомир - 25 март, и завършват в Деня на шегата - 1 април. За тази една седмица организаторите от ЛХМ "Чудомир" и фондация "Чудомир" са приготвили пребогата културна програма.

Постановките, които ще се състезават в 19-ия Комедиен хит на сезона, ще бъдат изцяло по творби на Чудомир. Пет театъра подготвят спектаклите си, eдин от тях е казанлъшкият общински театър „Любомир Кабакчиев“.

Ще бъдат представени 5 книги за възрастни и 2 книги за деца. Водещият на предаването „120 минути“ по bTV Светослав Иванов ще гостува с книгата си „Чудовища и будители“. Любимата българска комедийна актриса Татяна Лолова също идва в Казанлък с книгата си „Дневници и делници“, а Георги Тошев ще представи филм и книга за големия български актьор Наум Шопов. Журналистката Юлия Пискулийска ще представи книгата „Псевдоним вирус, окраска диверсия“, като се очаква на премиерата да присъства и проф. Радка Аргирова, водещ български учен в областта на вирусологията. „Известни двойки в изкуството“ е заглавието, което ни поднася Веселина Паскова. За децата също има две литературни премиери – артистът Ненчо Балабанов ще представи книгата си „Фокуси“, а Мирела Костадинова – „Червените мишки“.

3 музикални събития ще привлекат вниманието на почитателите на музиката. Шест изложби в Казанлък, две от които са детски, ще бъдат експонирани в града на розите. Шест изнесени изложби в София, Пазарджик, Кърджали и Шабла вече популяризират творчеството на Чудомир.

В програмата на Чудомирови празници '2020 са включени и традиционните детски конкурси „Малките нашенци“, Присмехулници“ и „Чудонемирчета“. Училището за карикатура за четвърта година ще отвори врати, а неговите създатели – карикатуристите Дечко Николов и Николай Фитков, отново ще съберат таланти от града на розите.

Творчески ателиета, арт инсталация на възпитаниците на Художествената гимназия, научна конференция със заглавие „Нашенци – век по-късно, все така живи“ и още други интересни събития и изненади очакват всички казанлъчани и гостите на града на Чудомирови празници ‘2020.