Над 1200 танцьори ще се надиграват в Казанлък

1250 танцьори ще играят на площад "Севтополис" в Казанлък на 8 юни в двете национални надигравания - "Тъпан бие, хоро се вие" и "За ръчица". За участие в 12-ото надиграване за възрастни „Тъпан бие, хоро се вие” към момента са се записали 36 състава с над 1000 участници от всички краища на България. Вече са заявили участие клубове от София, Варна, Велико Търново, Елена, Габрово, Перник, Антон, Разград, Стара Загора други градове. 11 състава и повече от 250 деца ще се включат в детското издание на надиграването „За ръчица”. Клубове от Варна, Пловдив, Велико Търново, Антон, Стара Загора, Първомай и други ще имат свои участници в Казанлък. „Изпълнихме „ръчицата” на детското надиграване, защото през 2019-а изданието навършва 5 години”, споделя един от основните двигатели на националния фолклорен форум в Казанлък Дора Петкова, председател на НЧ „Жар-2002”. В детския формат могат да се включат и още състави, тъй като той е отворен и в деня на неговото провеждане. Тази година това ще се случи на 8 юни, като за децата началото е в 11.00 часа, а за възрастните – 16.00 часа.

Преди началото на надиграването „Тъпан бие, хоро се вие” по булевард „Александър Батенберг” от магазин ЛИДЛ до площад „Севтополис” ще премине шествието на участниците, което е наречено шествие на розоберачите.

За всички гости домакините от клуб „Жар”-Казанлък са приготвили съпътстваща програма, която включва няколко варианта на туристически обиколки в Долината на розите и тракийските царе и участие в розоберите на 8 и 9 юни. Отделно от това, ЛХМ „Чудомир” е осигурил за всички ваучери за безплатна беседа и филм за Чудомир. Децата пък ще бъдат поздравени точно в 12.00 часа от рокерите, които се събират през тази събота и неделя на Крънското ханче.

С индивидуален подарък, изработен от ателие „Пъстроцвет” към НЧ „Жар-2002” ще си тръгне всеки участник, а съставите ще получат специално изработени кашпи с розов цвят. Малките танцьори ще запомнят участието си със снимка за всяко дете.

За втора година ще бъде връчена голямата награда на Община Казанлък на състав с най-активна дейност, атрактивен и редовен участник в надиграването. Първият носител на наградата е казанлъшкият клуб „Жар” през 2018 година.