В продължение на два дни край Казанлък- на военен полигон „Тюлбето“ и на язовир „Копринка финландската компания- Patria, водещ доставчик на услуги за отбрана, сигурност и подръжка на авиационната техника, организира практическа демонстрация на бойна машина за пехотата. Демонстрацията включваше преодоляване на водни препятствия, плаване и стрелба на военен полигон.
За първи път в България, във водите на язовира, в реални условия, бяха демонстирани и амфибийните способности на бойната машина за пехотата Patria, която е най- продаваната бойна машина на пазара в момента и най- доброто, което е световния пазар, категорични бяха представели на фирмата- производител.
Машината е перфектното съотношение между мобилност, военна сила и и сигурност, допълни Марку Койвисто.
На демонстрациите присъстваха представители на българската армия, на българските власти, журналисти.
Финландската фирма е сред фирмите, които кандидатстват за въоръжаването на Българската армия, чрез закупуването на 198 бойни машини за Сухопътните войски. Поръчката е за суми от близо 1,5 млрл. лева, които държавата ще изплаща в продължение на 11 години.
По време на демонстрациите БММ /бронираната модулна машина / Patria бе оборудвана с купол МСТ-3- оръдие Kronsberg.


„ Бронираната модулна машина Patria е идеалната амбифия“, посочи по време на демонстрациите Марку Койвисто, вицепрезидент на Patria, като подчерта, че продуктите, които фирмата, чийто представител е изработва, са съвмесими със стандартите на НАТО и се изработват по индивидуална поръчка за всеки клиент.

на сн: М.Койвисту/вдясно/


Койвисту, който отговаря за големи клиенти в Patria Land, представи опита на компанията в технологичния трансфер. До момента фирмата е извършила такива за военното производство на Полша, Словения, Хърватия, Южна Америка, Швеция. Фирмата е една от двете финалистки, които се състезават за спечелване на подобна поръчка в Австралия.„Patria предлага промишлено участие и производство в България. Избирайки Patria, българската отбранителна индустрия ще получи високотехнологичен трансфер, възможност за местно производство и директни инвестиции, за да модернизира производствената си инфраструктура, като това ще довере и до нови работни места, директно и индиректно, заяви още Койвисто. По думите му, технологичният трансфер, който може да е до 50% и дори до 80% в някои отношения, ще повиши капацитета на местните фирми, като ще открие нови експортни възможности, ще направи сделката, рентабилна.


Независима подръжка и контрол по време на кризисна ситуация, по- добра логистика и финансови ползи за страната, са другите плюсове на това, допълни той.
По време на демонстрацията бяха показани многофункционалните възможности на бойната машина, която на вода развива скорост до 10 км. в час, а на сушата над 100 км/час. Машината е с капацитет 11 места, три от които за персонала на машината- водач,командир и стрелец.
Финландската амбифия осигурява висока степен- 4В на защита на бойците в нея. Бойната машина има способност веднага след излизане от вода да се вкюлчи в реални бойни действия. На практика е участвала вече в такива, в Афганистан, където се използва от Полските войски там.
Възможностите й на модулна машина позволяват също така тя да плава във всеки един момент, а технически параметри са такива, че позволяват използването й и за спасителни операции.
Машината е перфектното съоотношение между мобилност, военна сила и сигурност, допълни Марку Койвисто.
От фирмата- производител на БММ заявиха, че имат готовност и за обучение на българските военнослужещи на способносите на машината, ако получат доверието на българските власти.


„ Уверени сме, че българските власти ще оценят високо всички предложения сериозно и ще вземат решение, гарантиращо най- висока степен на защита на българските Сухопътни войски, участващи в международни мисии и представляващо най- добрия варинат за българската отбранителна индустрия“, подчерта Марку Койвисто от Patria.
Patria е собственост на държавата Финландия / 50.1% и/ на Норвежката „Конгсберг Отбрана Аеронавтик AS /49.9%/.
Във фирмата работят 2 800 професионалисти. Освен във Финландия, групата развива дейност в Швеция, Норвегия, Естония, Полша, ОАЕ, САЩ и Южна Африка.