На 23 юли, неделя, посетителите на Паметника на свободата на връх Шипка ще могат да гледат новия филм, посветен на 180-ата годишнина от рождението на Васил Левски - „Лъвский: Европеец в Българско“. Той ще бъде прожектиран през целия ден в мултимедийната зала, намираща се непосредствено до Паметника на Свободата.


„Последните думи на Васил Левски пред турския съд в София са били: „Нашите българи желаят свободата, но приемат я, ако им се поднесе в къщите на тепсия! Нека в седмицата на 180-годишнината от рождението на Апостола да опровергаем тежката му присъда над нас! Нека да се обединим и заедно да почетем нашия най-велик син. В следващите две седмици Левски е България и България е Левски!“, това казва режисьорът Искрен Красимиров на предпремиерата на филма „Лъвский: Европеец в Българско“, която се състоя в София.


„Левски не е икона, не е паметник, не е портрет. Той е идея, жив идеал, след който всички ние можем да тръгнем и да направим една Нова България, коренно различна от това, което е сега!“, казва актьорът Симеон Владов, цитирайки покойния проф. Иван Стоянов.


Владов се превъплъщава в ролята на Апостола, изучавайки не само неговите мисли и идеи, но и цялото му духовно и физическо състояние, особено в последните му дни. „Левски е имал ужасяваща рана в коремната област, която го измъчва до края на живота му. Представяте ли си колко трябва да е голям човек, за да превъзмогне болното си тяло и да направи тази страхотна революция в робската психика на българите“, споделя актьорът.


На 13 юли бе националната премиера на „Лъвский: Европеец в Българско“ в София, а финалът на своеобразното турне на филма из България е на 23 юли на връх Шипка, където Националният парк-музей „Шипка“ ще представя през целия ден лентата за Левски в най-високото кино у нас. „Левски среща смъртта отчаян и разочарован от българския народ. Нека сега – 144 години по-късно, да покажем, че сме узрели като нация за заветите на Левски! Нека не ни е срам да разпознаваме праведниците си приживе“, апелира авторът на най-новия филм за Апостола, младият режисьор Искрен Красимиров.