На Преображение небето се отваря


На 6 август православната църква отбелязва празника Преображение Господне. На този ден, според народните вярвания, небето се отваря.

Началото на празника е в първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития – явяването на Исус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици – Петър, Яков и Йоан.

Когато Исус Христос проповядвал сред хората, мнозина проявили съмнение в неговата божествена същност. Дори сред учениците му имало такива, които трудно приемали учението му за смирение и за поемане на страдания в името на Бога, за преходността на земната слава и за вечността на небесния живот.

За да укрепи вярата на учениците си в своя божествен произход, Исус се изкачил заедно с тримата свои ученици Петър, Яков и Йоан на Таворската планина в Галилея. След вглъбена молитва, Исус изведнъж се преобразил - лицето и дрехите му светели с ослепителна светлина. До него стояли библейските пророци Мойсей и Илия.

Тогава светъл облак осенил всички и от него се разнесъл могъщ глас: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение. Него слушайте". При тези слова апостолите в силен страх паднали ничком на земята.

Това чудодейно събитие трябвало да предпази апостолите от униние и съмнение при вида на Христовите страдания и да укрепи вярата им в Неговата Божествена природа.

Според народните вярвания, с идването на празника небето се отваря и откликва на съкровените стремежи на хората и, ако някой види това, се сбъдва всичко, което си нарече. Ако някой се разболее, натопява се връзка сушени плодове, болният пие от водата и болестта се преобразява. Това е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи.

На днешния ден вярващите се причестяват след петдневен пост, като в чест на празника се позволява риба.

Смята се, че на този ден природата, която досега е била подвластна на лятото, се преобразява и се обръща към зимата.

За християните празникът Преображение носи божествена промяна, надежда, възраждане на духа.