На Цветница си отиде Виолета

Няма по- голям филм от живота. И от смъртта.

Един от най- красивите пролетни празници и един от най- одухотворените православни- Цветница, избра за ден, в който да приключи земния си път и да поеме за велики роли в Небесния театър, едно от емблематичинет имена на българсокот кино и театър Виолета Гиндева.


След картко боледуване, на 72, тя пое..

И защото цветно живя, цветна диря остави, си тръгна на Цветница.


Поклон!

И Светлина на Духа и Пътя й!


Виолета Гиндева е родена на 14 юни 1946 г. в Сливен. Дъщеря е на професора по философия Панайот Гиндев. Първото ѝ докосване до театъра е чрез опитите за детскопредставление в двора на баба ѝ в кв. Клуцохор, като саморъчно изработва декорите и куклите.

Тя завършва актьорско майсторство в класа на професор Желчо Мандаджиев във ВИТИЗ през 1968 година.

Играе в Драматичния театър „Сава Огнянов“ Русе, Народния театър „Иван Вазов“, Театър „София“, театър „Сълза и смях“ (от 1994). Директор е на кафе-театъра в кафе-бар „София“ от 1998.

Виолета Гиндева си партнираше със Стефан Данаилов и Йосиф Сърчаджиев в „Черните ангели“ на режисьора Въло Радев през 1970 г. През 1975 г. се снима в „Сватбите на Йоан Асен“ заедно със Стефан Данаилов, Апостол Карамитев и Коста Цонев. В „Чичо Кръстник“ на режисьора Стефан Димитров отново играе с Коста Цонев, а също и на Стефан Мавродиев и Катя Паскалева (1988 г.).

Създала незабравими образи в киното - "Сватбите на Йоан Асен", "Князът", "Черните ангели", "Иконостасът“ и др.


От 2003 до 2007 г. е заместник-кмет на Пазарджик, от квотата на БСП.

От 2008 г. Виолета Гиндева ръководеше своя първи самостоятелен клас по актьорско майсторство в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.