На 24 май откриват музея на „Ахинора“ в Казанлък Картината „Ахинора“ на художникът Иван Милев е едно от най-прочутите му произведения. Тя ще си има свой музей, който ще бъде открит на 24 май. Сградата се намира в центъра на Казанлък, южно от читалището, като в момента се оформя и външното пространство пред нея.
Музей за една картина, такива има по света, но досега няма такъв в България. „За емблематичната творба на Милев има много информация, която ние продължаваме да преоткриваме и да обогатяваме. Много са историите както за създаването, така и за опазването и реставрирането на тази творба на Иван Милев“, заяви главният уредник на галерията Катя Христова. Информацията, поднесена по интересен и увлекателен начин допълнително ще привлича туристите и любителите на изкуството в новия обект на галерията. Новото арт пространство ще отговаря на всички съвременни изисквания за излагане на художествени произведения. Вече е готов и аудиозапис на „Сказание за Ахинора“ на Николай Райнов, записан в партньорство с БНР, който също е част от представянето на експозицията. Гласът е на Снежина Петрова.
„Миналата година ние вече имахме една изложба със само една картина, пак на Иван Милев – „Светогорска легенда“. Тя бе в къща музей „Ненко Балкански“ и премина много успешно“, припомни Катя Христова.
Казанлъшките галеристи представиха и новия сайт, в който до края на годината ще бъдат качени всички творби на Иван Милев. В него има богата информация за историята на институцията, за екипът който работи в нея, за актуални събития, а голяма част от фонда на галерията е дигитализиран и постепенно ще бъде качен на сайта.