Три специализирани полицейски операции се провеждат на 24 март, на територията на област Стара Загора от рано тази сутрин, информират от Областната дирекция на МВР. Те са за опазване на обществения ред и срещу престъпността. Към момента полицейски служители, заедно със служители на ГДБОП, извършват проверки и претърсвания на адреси в Казанлък. Останалите две операции също са в ход.
На 23 март, директорът на ОД на МВР-Стара Загора ст. комисар Лазар Христов, проведе работна среща в Казанлък с представители на местната власт с насоченост набелязване на мерки за подобряване на обществения ред в населените места.
Във връзка с масовото сбиване в Казанлък на 20 март тази година, старши комисар Христов информира, че конфликтът между двата рода е назрял още през 2022 година. В периода от октомври 2022 година до февруари 2023 година са били образувани четири досъдебни производства и две проверки, свързани с инциденти между двете фамилии. Изготвени са били протоколи за предупреждение по ЗМВР и писмени разпореждания. Ежедневно е бил осъществяван обход на махалите в селата. Проведени са били две срещи с участието на полицейски служители, представители на двата рода, кмета на община Павел баня и кметовете на селата. Осъществена е била проверка по Закона за гражданската регистрация, за резултатите от която е била уведомена общинската администрация в Павел баня. След единия от инцидентите, в рамките на две седмици е имало засилено полицейско присъствие в двете села, съвместно със служители на жандармерията. След инцидента на 20 март отново бе засилено полицейското присъствие на територията на двете села, което продължава и към момента. Той акцентира, че предмет на срещата е да се обсъдят възможностите за взаимодействие между институциите с цел бърза съвместна реакция при възникването на инциденти.
Старши комисар Христов обяви, че е предвидено изграждането на център за видеонаблюдение на територията на РУ-Казанлък. Като част от мерките за подобряване на обществения ред бе обсъдено, този център да има достъп до изграденото в общините видеонаблюдение. Предвидено бе да бъде извършено обследване на възлови места в петте общини, с цел подобряване на средата на сигурност.
В разговорите участваха началникът на РУ-Казанлък главен инспектор Петко Стойнов, старши инспектор Венелин Венелинов, ВПД началник на Участък-Павел баня, кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, председателят на Общински съвет-Казанлък Николай Златанов, кметът на община Гурково Мариан Цонев, кметът на община Николаево Николай Кънев, заместник-кметовете на община Павел баня Милена Кавръкова и Йордана Енева, Георги Апостолов – служител по сигурността в община Павел баня, Апостол Терзиев, ръководител на Спешния център в Казанлък и директорът на казанлъшката болница д-р Кети Маналова.