Музеят "Шипка-Бузлуджа“ представя изложба за опълченците Фотодокументална изложба „Ний летиме от Балкана мощни Шипченски орли...“ откриват в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора, която ще остане до 31 март.
Експозицията под мотото “Ний летиме от Балкана мощни Шипченски орли...”, на Национален парк-музей „Шипка–Бузлуджа”, ще бъде открита на 13 февруари, от 17:30ч., в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора. Съорганизатори са Държавният военноисторически архив – Велико Търново и Исторически музей – Дупница.
Изложбата е посветена на някогашните български опълченци, които след Освобождението стават кадрови военни и допринасят за военната слава на младата държава. Тя включва 27 табла, от които 5 двойни. Проследяват се биографиите на 22-ма военни дейци, бивши опълченци, 11 от които достигат до генералски чин, и тяхното участие в ключови за Отечеството ни събития – Съединението, Сръбско-българската война, Балканските войни и Първата световна война. Заглавието „Ний летиме от Балкана мощни Шипченски орли...“ е по текста на един забравен марш, който най-добре изразява принадлежността на непобедимите български полкове към безсмъртния подвиг на шипченските бранители.
Автори са двама казанлъчани. Музиката е написана от Иван Скордев (1879 – 1953), завършил Дрезденската музикална консерватория, участник в двете Балкански войни. Текстът е създаден от Константин Георгиев (1884 – 1954), който е по-известен като автор на текста на най-популярния военен марш „Велик е нашият войник“ (1916).