Музей "Чудомир" номинира Елена Хайтова за награда на името на баща й

Първородната дъщеря на Николай Хайтов – Елена, получи специално отличие в новоучредената Национална награда „Николай Хайтов“, която се присъжда по случай 100-годишнината от рождението на големия български писател. В избора на Елена Хайтова определено има казанлъшка връзка и тя е Литературно-художествен музей „Чудомир“, който изпрати номинацията й до Община Смолян и Съюза на българските писатели. През последните години само в този музей Елена Хайтова е гостувала три пъти, като творческите вечери с нея се помнят с топлотата и искреността, които създава. Винаги впечатлява нейната дълбока и силно емоционална връзка с Родопите и Смолян, с необикновения дух, който витае там, така че отличието е напълно заслужено, казва Добрина Матова, директор на ЛХМ „Чудомир“, който съхранява творчеството и паметта на друг голям български творец – Димитър Чорбаджийски.

По време на едно от своите посещения в Казанлък първородната дъщеря на Николай Хайтов сподели за zakazanlak.bg: „Това, което най-много ми харесваше у моя баща бе неговото чувство да даваш свобода на другия. Аз и моите братя минахме през школата на Родопите. Аз останах най-дълго там, и досега. Всички ние носим в сърцата и душите си родопското, завещано от баща ни.“

Дъщерята на Николай Хайтов получи отличието за книгата си „Орли от пламък“. Носители на Националната награда „Николай Хайтов” ‘2019 г. са Елена Алекова и Владимир Арденски. Със специална награда е отличен и Крум Филипов за „Авиаторът“. Наградите бяха връчени от Община Смолян този януари.

Елена Хайтова е автор на 15 книги, три от които са посветени на баща й. За “Искри над Рожен” е удостоена с приза “Златен Перелик”, а за “Баща ми – най-дивият разказ” – с Националната литературна награда “Обручение: Хайтов и България”. Носител на литературната годишна награда за 2007 г. на Община Смолян за книгата си “Безумният Орфей”. Най-новата й 15-а книга "Орли от пламък" се състои от две части: "Заветът на козия рог" - за Николай Хайтов, и "Люлка от дедите" - за съпруга й, орфеиста Никола Гигов.

Елена Хайтова е член на Съюза на българските писатели. Доскоро живее в Смолян, но след смъртта на съпруга си се премества в Пловдив.