Митрополит Киприан ще служи в Тунис

На 31 август, когато Православната църква отбелязва паметта на Св. свещеномъченик Киприан, епископ Картагенски, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отбелязва своя имен ден. По покана на митрополита на Тунис и Картаген Мелетий, владиката ще служи в храм “Св. Георги” в Тунис. След литургията архиереите ще посетят храма на Св. Киприан в Картаген.

Свещеномъченик Киприан е един от отците на църквата от трети век – време на почти непрекъснати гонения срещу Христовата църква.

Роден е около 200 г. в Картаген, Северна Африка, в богато и уважавано семейство. Получил прекрасно светско образование и станал блестящ оратор и учител по философия.

Проявил интерес към християнството и под влияние на презвитер Тертулиан бил приет в християнската община в Картаген като приготвящ се за кръщение.

Година след Кръщението му, св. Киприан бил ръкоположен за презвитер, а след смъртта на епископ Донат – за епископ.

По време на гоненията на император Валериан (253-259) бил изпратен на заточение. В изгнание той написал много писма и книги, после се върнал в Картаген. Заради отказа му да принесе жертва на идолите, св. Киприан бил посечен с меч.